Imobilul, a cărui suprafață construită depășește 2.000 de mp și care măsoară, în total, aproape 50 de hectare, a aparținut contelui Sámuel Teleki, cancelar al Transilvaniei în perioada 1791-1822.

Castelul este una dintre cele mai fastuoase clădiri lăsate moștenire peisajului ardelenesc de către familia de nobili Teleki și a fost scos la licitație de Artmark Historical Estate, care estimează că prețul de vânzare va fi cuprins între 800.000 și 1.000.000 de euro.

Castelul este format din șapte clădiri dispuse în formă de U. Potrivit, artmarkhistoricalestate.ro, porțiunea din spate era renumită pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleșteul și terenul de călărie, unde oaspeți prestigioși, precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I se antrenau pentru diverse turniruri la care participau. În interiorul castelului se află o colecție impresionantă de cărți rare, aduse în țară din călătoriile în Occident, antichități de valoare, tablouri, porțelanuri decorative, arme și trofee. 

Sámuel Teleki, care este și fondatorul „Bibliotecii Teleki” din Târgu Mureș, a început construcția castelului, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Acesta a fost finalizat în anul 1912, sub îndrumarea nepotului său, Teleki Samu. După cel de-al Doilea Război Mondial, întreg patrimoniul grofilor Teleki a fost distrus. A urmat naționalizarea, iar castelul a fost transformat într-un liceu agricol, care funcționează și astăzi.

12 October 2018