Castelul din Carpati
Evenimentul Zilei - 21.03.2006
 

Marian Bucur, omul lui Nastase, a primit plocon 36.000 de hectare.

Marian Bucur, patronul "Casei Capsa" din Bucuresti, administreaza in Arges un imens domeniu de vanatoare, intins pe 19.000 de hectare, o suprafata comparabila cu cea a Bucurestiului. Originar din Tartasesti, Marian Bucur este prieten din copilarie cu fostul premier Adrian Nastase, ba chiar, potrivit unor informatii aparute in presa de-a lungul timpului, ruda cu acesta.

"Cerbul", facut stapan peste caprele negre

Patronul "Casei Capsa", Marian Bucur, s-a ales cu terenul din muntii Fagaras in calitate de presedinte al unei asociatii de vanatoare. Asociatia "Cerbul" are printre membri nume grele, intre care Adrian Nastase si Miron Mitrea.

In timpul mandatului de premier al lui Adrian Nastase, asociatia a obtinut prin contract de gestionare, pe zece ani, de la Romsilva 19.000 de hectare in judetul Arges, teren pentru care plateste 30 de milioane pe an.

"Fondul de vanatoare Plaisor, aflat in prezent in gestionarea lui Marian Bucur, este, ca potential cinegetic, unul dintre cele mai bune din Romania, iar ca potential la capre negre, cel mai bun din tara. Nu ma intrebati de modul in care Bucur a obtinut aceste domenii si celelalte pe care le mai detine prin tara, daca licitatiile s-au desfasurat conform legii sau alte aspecte de acest gen. Fiind omul PSD-ului, toate acestea erau doar simple amanunte", ne-a declarat actualul director al Directiei Silvice Arges, Gheorghe Davidescu.

Castelul din Carpati

Uriasul domeniul de vanatoare administrat de Bucur se intinde in zona Capatana, pe Valea Rea, pe malurile Raului Doamnei, pana pe varful Moldoveanu, cel mai inalt din tara. La doi kilometri in amonte de tabara de la Nucsoara, Marian Bucur a ridicat un adevarat castel, menit sa-i adaposteasca pe inaltii oaspeti care participa la partidele de vanatoare. Vila se inalta la poalele muntelui Cernat, pe ruinele unui fost canton de vanatoare cedat de Romsilva unei persoane care, la randul ei, l-a vandut lui Marian Bucur.

Pentru a incadra perfect fortareata in fondul de vanatoare detinut de la Romsilva, pe 17 decembrie 2004, cand Adrian Nastase isi facea bagajele din guvern, Bucur a mai preluat in administrare 688 de hectare de la Regia Nationala a Padurilor.

Concesiuni in toata tara

Bucur mai detine un fond de vanatoare in Zagar-Mures. In suprafata de 6.980 de hectare, fondul din Mures a fost obtinut cu 11 milioane de lei vechi, in urma unei licitatii organizate de Romsilva "pe ultima suta" a fostei guvernari, cu doar cateva saptamani inainte de desfasurarea alegerilor din 2004. Licitatia a fost cu cantec, pentru ca n-a fost anuntata intr-un cotidian central auditat de BRAT.

Marian Bucur mai este implicat si intr-un alt scandal, privind concesionarea pe 49 de ani, de la Administratia Domeniilor Statului, a unui teren de 10.000 de hectare in Balta Ialomitei. Terenul apartinuse Casei Regale si fusese donat Universitatii Agricole Iasi, drept compensatie pentru pamantul pe care universitatea il avusese la Chisinau si il pierduse dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Articol integral in Evenimentul Zilei


Madalin Popa
Evenimentul Zilei
 

21 March 2006