Preţurile la terenuri s-au prăbuşit în ultimii doi ani. Cât de mult? Un răspuns general valabil este greu de dat, având în vedere că în aceeaşi localitate preţurile au variat şi variază foarte mult în funcţie de numeroase criterii.

România Liberă face o comparaţie folosind preţuri cerute în 2008 şi acum, pentru aceleaşi loturi.

Bran-Moeciu: Cumperi acum, plăteşti în 10 ani

Particular, vând teren în rate în zona Bran-Moeciu, loturi de 500 mp. Preţ 5.000 euro parcela (10 euro/mp) în 30 de rate a 150 euro/lună." Astfel arată unul dintre anunţurile de pe site-urile imobiliare postate în această perioadă. Foarte căutate până nu demult, locurile de casă din zona Bran-Moeciu au ajuns acum să nu mai intereseze pe nimeni. Asta, chiar dacă preţurile au scăzut la jumătate faţă de anul 2008.

Acesta este şi motivul pentru care unii proprietari - în special, agenţii imobiliare - şi-au scos terenurile la vânzare cu rate lunare care variază între 100 şi 150 euro. Silviu Rotariu, proprietarul unei agenţii din zonă, spune că în 2009 această metodă a dat roade.

Eu am luat locul băncii şi vând în rate, am început în 2009 şi până acum am avut cel puţin 100 de cumpărători. A trebuit însă să scad preţurile cu 60% ca să am cumpărători. Ca expert imobiliar, ştiu că această soluţie va fi tot mai folosită de cei care doresc să vândă. În prezent facem cel puţin o tranzacţie pe zi, iar cu plata în rate avem acum în derulare peste 200 de contracte. În primul rând, nu percepem dobândă, ca la bancă, iar clienţii au o marjă de întârziere la plată de 3 luni. În momentul în care un client vrea un teren care este în proprietatea noastră, facem cu el un contract de vânzare-umpărare la notar, în care sunt precizate valoarea ratelor, suma totală de plată şi data de scadenţă. Clientul achită un avans care ajunge la 25% şi devine proprietarul terenului. Şi în continuare ne plăteşte ratele", spune Rotariu.

În comuna Bran, Consiliul Local a decis că pentru orice construcţie nou-ridicată e nevoie de 1.000 de metri pătraţi de teren, iar pentru o pensiune, de 2.000 de metri pătraţi. Astfel, cel care vrea să-şi facă o casă de vacanţă în această zonă trebuie să plătească cel puţin 15.000 euro numai pe teren. În zona Bran cel mai mic preţ se înregistrează la terenurile de pe dealurile de la Şirnea, respectiv 3,5 euro pe metrul pătrat.

Delta Dunării: „Nu se mai vinde nimic"

În Delta Dunării criza economică a paralizat afacerile cu terenuri. „În 2008 terenul intravilan din satele Deltei se vindea instantaneu când apărea o astfel de ofertă. Cumpărătorii se băteau pentru fiecare metru pătrat de teren scos la vânzare, iar preţurile atingeau frecvent cota de 150 euro/mp. Anul trecut, la Sfântu Gheorghe aceste preţuri au scăzut de trei ori, iar acum sunt oferte de vânzare cu 30 euro/mp şi nimeni nu mai cumpără. În doi ani, preţul terenului pe care se poate construi a scăzut de cinci ori şi s-ar putea să mai scadă dacă nu scăpăm de criză", spune primarul comunei Sfântu Gheorghe, Valeriu Sidorencu. În Sulina, preţul unui metru pătrat de teren în zonele construibile nu depăşeşte 30 euro, iar tranzacţiile efectuate anul acesta se pot număra pe degetele de la o mână.

Doar în satele Crişan şi Mila 23 preţurile nu au scăzut atât de dramatic. În aceste localităţi din inima Deltei, un metru pătrat de teren, în zona centală, ajunge la 50 euro, de trei ori mai mic însă faţă de nivelul la care se efectuau tranzacţiile în urmă cu doi ani. În satul Letea, în preajma pădurii cu acelaşi nume, terenul este oferit spre vânzare la un preţ de 14-15 euro/mp.

Primarul comunei C.A. Rosetti, Antonel Pocora, de care aparţine acest sat, spune că nici la aceste preţuri, de trei ori mai mici decât în 2008, pământurile nu se vând. La Maliuc, Gorgova, Partizani, Bălteni şi la Sarinasuf localnicii oferă spre vânzare terenul din vatra satului cu 20-30 euro/mp şi sunt dispuşi să mai lase la preţ dacă ar veni cumpărători.

Sf. Gheorghe: Preţuri teren

2008 2010

150€/m2 30€/m2

LETEA: Preţuri teren

2008 2010

45€/m2 15€/m2


Litoral: Preţ la jumătate. Nu cumpără nimeni

În Constanţa, majoritatea investitorilor de pe piaţa terenurilor au dispărut ca prin farmec de la începutul crizei. Experţii imobiliari spun că înainte de toamna anului 2008 nu vorbeam de investitori în adevăratul sens al cuvântului, ci de speculatori. Aceştia cumpărau loturi mai mari, iar apoi le vindeau pe parcele. În urma acestor operaţiuni, sumele investite erau uşor dublate.

În 2008 Mamaia era cea mai căutată, dar şi cea mai scumpă staţiune. „Pentru un metru pătrat de teren se cereau chiar şi peste 2.000 euro", spune Ştefan Pangă, agent imobiliar. Preţurile la terenuri variau între 800 şi 850 euro/mp. O altă staţiune căutată era Vama Veche. Preţul cerut de vânzători nu depăşea însă 120 euro/mp, iar minimul ajungea la circa 60 euro. În toate cazurile, vorbim de terenuri intravilane. „Chiar şi terenurile extravilane se vindeau la metru pătrat. Preţul varia între unu şi 3 euro/mp, pentru loturile întregi, şi ajungea la 8-10 euro/mp în momentul în care era vândut parcelat", spune Ştefan Pangă.

Imediat după primele semne ale crizei, în toamna anului 2008, vânzările s-au prăbuşit, dar nu şi preţurile. Mulţi agenţi nici măcar nu-şi mai aduc aminte când au tranzacţionat ultima dată un teren. În Vama Veche, spune Ştefan Pangă, preţurile variază acum între 40 şi 100 euro. Este vorba despre sumele pe care le cer proprietarii, pentru că, de fapt, cumpărători nu mai există. Nici în Mamaia scăderea preţurilor nu este dramatică. Cine vrea să cumpere poate găsi loturi începând de la 500 euro/mp. Se cer şi peste 1.200 euro/mp, dar nimeni nu este interesat de aceste oferte. Chiar dacă la prima vedere scăderea este destul de mare, diferenţele se micşorează, dacă luăm în considera­re cursul leu-euro. Astăzi, euro se tranzacţionează în jurul a 4,17 lei, în timp ce, la începutul anului 2008, valoarea era de aproximativ 3,60 lei.


Mamaia: Preţuri teren

2008 2010

800-2.000€/m2 500-1.200 €/m2

Vama Veche: Preţuri teren

2008 2010

60-250€/m2 40-100€/m2


Bucureşti: Se caută doar loturi mici

Terenurile din zona Bucureştiului şi din împrejurimi şi-au redus valoarea, de la începutul crizei, cu 50-70%. Însă scăderile de preţuri şi cererea diferă foarte mult, în funcţie de distanţa faţă de centru, de stadiul de dezvoltare şi de amplasarea unor utilităţi. Perioada marilor speculaţii cu suprafeţe mari a apus, iar în prezent se vând preponderent loturi mici de până în 500 metri pătraţi (suficient pentru construirea unei singure locuinţe). De asemenea, continuă să se tranzacţioneze terenuri pregătite pentru construcţie: cu PUZ-ul aprobat, cu autorizaţia de construire obţinută şi cu utilităţi trase.

Terenurile din zonele ultracentrale ale Capitalei sau din alte cartiere rezidenţiale tradiţionale s-au depreciat mai puţin. În zona Primăverii, unde terenurile sunt foarte greu de găsit, în prezent oferta este de 3.500 euro/metrul pătrat, însă la negocieri se discută în jurul cifrei de 2.000 euro/metrul pătrat. Înainte de declanşarea crizei, terenurile din Primăverii se tranzacţionau la 4.000 euro/mp. „Vânzările de terenuri sunt, în general, foarte puţine. Este o stagnare pe acest segment. Se caută în general suprafeţe mici - 300-500 metri pătraţi. Înainte de criză se căutau suprafeţe mari pentru parcelare (începând de la 3.000 mp şi ajungând chiar şi la 30.000 mp) şi pe care se construiau case care apoi se vindeau cu un profit bun", ne-a declarat Nicolae Vasilescu, consultant imobiliar la Imobiliar Expert Grup.





Sursa

21 May 2010