0-1614-tb_240_440551_0810_bloc_vechi.jpgReprezentantii agentiilor si dezvoltatorilor imobiliari au gasit in noile norme de creditare ale BNR, care limiteaza creditarea populatiei, scuza perfecta pentru blocajul pietei de profil.

In realitate, numarul redus al tranzactiilor imobiliare care se realizeaza in aceasta perioada poate fi pus, mai degraba, pe seama preturilor exagerate. Chiar daca Banca Centrala nu ar fi restrictionat creditarea, numarul romanilor care s-ar fi indatorat cu cateva zeci de mii de euro pentru o garsoniera sau cu cateva sute de mii de euro pentru un teren situat la periferia Bucurestiului ar fi fost in scadere.

in momentul in care cererea nu mai exista, nici ofertele de vanzare la preturile actuale nu se justifica. Noile norme ale BNR nu vor face decat sa reduca si mai mult cererea, nu sa o amane, asa cum s-a vorbit in ultima perioada.

Aceasta problema a fost realizata si de reprezentantii agentiilor imobiliare, care previzioneaza acum scaderi importante in urmatoare perioada. Reducerea preturilor este singura solutie pe care acestia o intrevad pentru relansarea pietei imobiliare din Romania.

"Este greu de anticipat cu cat trebuie sa scada preturile pentru ca potentialii clienti sa nu mai amane decizia de investire. Presupunand ca ritmul in care vor scadea preturilor la imobiliare va fi mai mare decat cel in care vor creste dobanzile la credite, tot nu intrevad o revenire a pietei imobiliare prea curand, dar aceasta se va produce candva", a precizat pentru Ziare.com analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

La randul sau, Costin Lazar, directorul general al agentiei imobiliare Neoland Invest, apreciaza ca preturile ar trebui sa coboare cu 30-40%, pana la nivelurile de acum un an, un an si jumatate, pentru ca piata sa iasa din blocaj.

Logic, primii care ar accepta o astfel de scadere sunt speculantii, adica acele persoane care au contribit decisiv la cresterea artificiala a preturilor. Este greu de crezut ca oricine altcineva ar putea fi de acord sa-si vanda locuinta la un pret atat de mic, daca in urma tranzactiei nu ar ramane cu profit.

"In zonele limitrofe ale Bucurestiului, cum sunt Otopeni, Tunari, Corbeanca sau Frumusani, preturile terenurilor au scazut cu 10 - 20%, in conditiile in care 80% din cei care doreau sa cumpere erau cei cu credite", a precizat Costin Lazar, citat de Gandul.

Analistul imobiliar a omis sa declare ca in zonele respective preturile variaza in jurul valorii de 1.000 de euro/mp. Un calcul simplu ne arata ca o persoana care intentioneaza sa-si faca casa in zona va trebui sa scoata din banca cel putin jumatate de milion de euro numai pentru teren. In concluzie, este greu de crezut ca in zona cererea este facuta de persoanele care depind de credite, asa cum a precizat Costin Lazar.

Pe de alta parte, limitarea creditarii nu-i afecteaza intr-atat pe cei care puteau sa scoata din banca sume atat de mari, ci mai degraba pe cei cu venituri mici.

Pe de alta parte, consultantii imobiliari din agentiile care intermediaza vanzarea de ternuri in zona se feresc sa recunoasca faptul ca preturile ar fi scazut cu pana la 20% in ultima perioada, acestia limitandu-se sa declare ca "se pot face oferta, se poate negocia, doar preturile nu sunt batute in cuie".

Sursa

24 October 2008