Institutul Naţional de Statistică a publicat ieri primul indice privind preţurile locuinţelor realizat de o instituţie publică, analiză care prezintă la sfârşitul lunii iunie informaţii valabile pentru primele trei luni ale anului, fără a indica vreun reper privind preţurile reale de tranzacţionare.

Acesta este unul dintre cei mai aşteptaţi indici din economia locală, dar impactul său ar putea fi redus, cel puţin în actuala perioadă, când volatilitatea pieţei este extrem de ridicată.

Indicele arată că în primul trimestru scăderea preţurilor la locuinţe a fost de 3,9% faţă de anul 2009, anul de începere a anchetei bazate pe datele comunicate de către notarii publici. Preţurile apartamentelor din Capitală au scăzut cu 5,7%, în timp ce casele individuale din oraşe s-au depreciat cu 4,3%. În afara Capitalei preţurile apartamentelor au scăzut cu doar 1,6%, în timp ce casele de la ţară s-au ieftinit cu 4,3%.

Acestea sunt deocamdată singurele informaţii oferite de către autorii indicelui, la realizarea căruia au contribuit Institutul Naţional de Statistică, BNR, dar şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, care furnizează informaţii privind valorile de tranzacţionare a proprietăţilor.

"Obiectivul cercetării este de a măsura evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009 (anul de începere a anchetei) şi nu de a calcula preţul mediu pe metru pătrat sau o valoare medie per tranzacţie în funcţie de numărul de camere sau suprafaţa utilă", au comunicat reprezentanţii INS.

În aceste condiţii, valoarea indicelui ar putea fi mai degrabă una istorică decât practică.

 



Sursa

30 June 2010