Nouă grilă a notarilor stabileşte preţuri semnificativ mai mici faţă de 2010. Sunt situaţii în care avem scăderi de aproape 70% comparativ cu anul trecut. Analiştii imobiliari atrag însă atenţia şi spun că aceste scăderi sunt doar pe hârtiile notarilor, realitatea din piaţă este alta.

16214-notari_resize.jpgGrila notarilor este singura sursă oficială care certifică valorile minime ale preţurilor locuinţelor, dar ea nu este un etalon al preţurilor din piaţă, susţin specialiştii imobiliari care precizează că este imposibil să stabileşti un preţ unic pentru toate proprietăţile dintr-o anumită zonă.

„Pot fi proprietăţi pe aceeaşi stradă apropiate ca formă, ca dimensiuni, dar care din pricina terenurilor, a unor limitări urbanistice, a calităţii şi întreţinerii construcţiei să aibă valori teribil de diferite. Nu poţi spune că pe strada X toate casele au atâţia metri pătraţi, prin urmare tot ceea ce înseamnă grila notarilor nu are nicio fundamentare pe standardele profesionale de evaluare, nu are nicio justificare. În concluzie, grila notarilor nu poate să surprindă toate aspectele care diferenţiază proprietăţile şi care au un efect important în stabilirea valoarii acestora. Proprietăţile sunt unice" susţine Adrian Crivii, directorul firmei de evaluare Darian.

„Eu cred că grila nu este semnificativă, grila nu specifică în cele din urmă dacă proprietatea are sau nu îmbunătăţiri, dacă are vedere către lac sau nu are, de exemplu. Sunt foarte multe variabile care nu sunt specificate în grila aceea. De asemenea, un lucru care rămâne întotdeauna necunoscut - care este motivaţia vânzătorului, şi continuăm să trecem printr-o perioadă în care o mare parte dintre proprietăţile care se tranzacţionează sunt cele pentru care există o urgenţă, există nevoia de a vinde" adaugă Adrian Şişchin, directorul regional al reţelei de agenţii imobiliare Re/Max.

Cât de relevante sunt aceste scăderi?

„În unele zone din Bucureşti, preţurile de referinţă din grila notarilor au scăzut cu peste 50% faţă de cele valabile în 2010, evoluţie care este de neînţeles. Toate datele arătau că, anul trecut, preţurile în Bucureşti au scăzut cu maximum 15%, iar prognozele pentru 2011 nu indică o scădere mai mare de 10-15%" spune Cristian Orgonaş, analist financiar.

S-a ajuns astfel ca, în grila notarilor, preţul orientativ pentru un apartament cu două camere situat în zona Unirii să fie de 40.000-50.000 de euro. Pentru comparaţie, în 2010 preţul de referinţă era de aproape 117.000 de euro, iar în 2009 de 167.000.

Inevitabil apare şi întrebarea: pot influenţa aceste valori stabilite de grila notarilor preţurile din piaţă?

„Eu nu cred că aceste valori vor influenţa piaţa. Piaţa are alte valori după care îşi statuează preţurile, iar convingerea mea faţă de valorile din această grilă este că ele sunt decalate faţă de realitate, aşa cum au fost în ultimii mulţi ani grilele orientative de preţuri ale notarilor. Faptul că la unele apartamente preţurile sunt vădit sub preţul actual al pieţei este o reflectare a faptului că notarilor le-au scăzut încasările extrem de mult. Lumea s-a obişnuit cu aceste grile ale notarilor şi ştie că ele nu au alt scop decât taxarea tranzacţiilor şi nimic altceva. Deci nu cred că vor influenţa piaţa într-un fel sau altul" apreciază Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

„Grila aceasta este un element după care se ghidează notarii pentru a colecta taxe către bugetul de stat. Eu nu cred că de anul trecut preţurile au scăzut cu peste 60%, în unele cazuri. Nu se pune problema, poate fi un element care este ieşit din comun, nu se poate aşa ceva" completează Adrian Şişchin, directorul regional al reţelei de agenţii imobiliare Re/Max.

Ce efecte ar putea avea noua grilă a notarilor?

„Preţul este determinat de cerere şi ofertă, nu de grila notarilor, însă reducerea semnificativă a preţului de referinţă îi va determina pe mulţi să declare preţuri mai mici decât cele reale pentru a plăti astfel impozite mai mici" a mai declarat Cristian Orgonaş.

O prevedere din Codul fiscal spune că notarii trebuie să realizeze anual expertize cu preţurile minime pentru locuinţe, pentru a evita încasarea unor impozite mai mici decât cele cuvenite, în cazul în care cumpărătorul şi vânzătorul declară în contract un preţ inferior celui real.


28 January 2011