Daca acum doi ani dezvoltatorii se laudau cu vanzarea a sute de apartamente pana la inceperea constructiei, in prezent acestia vand intre 3 si 20 de apartamente lunar.

Scaderea preturilor si blocarea a numeroase proiecte au dus la o crestere usoara a numarului de apartamente vandute in proiectele noi finalizate, astfel ca de la inceputul anului au fost vandute aproximativ 330 de apartamente in cadrul a noua proiecte imobiliare din Bucuresti, aproximativ sapte apartamente lunar pentru fiecare proiect, arata o analiza a ZF.

Ritmul difera in functie de pozitionarea proiectelor si preturile locuintelor. Astfel, in timp ce dezvoltatorii proiectului Rasarit de Soare din Titan spun ca au vandut 100 de apartamente in acest an, cu preturi pornind de la circa 40.000 de euro, in Asmita Gardens au fost vandute 19 apartamente de la inceputul anului, dar preturile locuintelor pornesc de la 125.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere. "Mai sunt disponibile 35% din apartamentele Asmita, 95% din apartamentele primei faze fiind deja vandute si locuite. Ritmul vanzarilor a crescut considerabil fata de anul trecut. De exemplu, in aprilie s-a inregistrat un numar record de vanzari de sapte apartamente si trei upgrade-uri (clienti care au optat pentru un apartament mai mare decat cel contractat initial - n.r.) cu o valoare cumulata de peste un milion de euro. In mai au fost vandute alte trei apartamente, iar in iunie am vandut 4 apartamente pana in prezent", spune Atena Tiplic, director de vanzari al proiectului de la Splaiul Unirii, in care mai sunt disponibile circa 270 de locuinte.

1.000 de apartamente noi, inca fara proprietar

Per total, in proiectele analizate mai sunt disponibile circa 1.000 de apartamente noi finalizate, fara cumparatori. Alte cateva sute mai pot fi gasite in proiecte precum InCity Residences, Ten Blocks sau Doamna Ghica Plaza, dar reprezentantii acestor proiecte nu au raspuns solicitarii ZF.

"Anul acesta au fost vandute 12 apartamente. Numarul de apartamente disponibile pentru mutare imediata in faza 1 este 33. Numarul de apartamente ce vor rezulta din recompartimentare, care nu sunt inca gata - tot din prima faza - este de 88, din care au fost contractate in jur de 11 pana in acest moment", au precizat si reprezentantii proiectului Cosmopolis, situat in comuna Stefanesti, la nord de Bucuresti.

Proiectul prevede constructia a peste 5.000 de locuinte, dar criza si nivelul scazut al vanzarilor a provocat decalarea etapelor de constructie. Tot in nordul Capitalei, dar in zona Baneasa, dezvoltatorul Impact mai are disponibile 101 apartamente in care potentialii clienti se pot muta imediat in cadrul proiectului Greenfield, dupa ce in prima parte a acestui an au fost vandute sau "rezervate cu precontract ferm" 59 de locuinte, potrivit reprezentantilor Impact.

Mai cautate au fost apartamentele mai ieftine, in cartiere precum Titan, unde dezvoltatorii Conarg si Adama au construit peste 1.500 de apartamente in ultima perioada.

"Adama a vandut in medie de la inceputul anului 20 de apartamente pe luna", au precizat reprezentantii Adama, cele mai multe vanzari fiind realizate in proiectele Evocasa Armonia, Edenia si Evocasa Optima, situate in Titan.

 


Adama mai are spre vanzare 35% din apartamentele situate in proiectul Evocasa Armonia, 15% in Edenia si 17 apartamente in Evocasa Optima, in timp ce in cadrul proiectului Evocasa Selecta, situat in zona Foisorul de Foc, mai sunt disponibile circa 30 din cele 77 de apartamente ale proiectului.


Sursa

8 June 2010