Unul dintre principalele motive pentru care piaţa imobiliară este blocată, îl reprezintă proprietarii. Ei preferă să nu îşi dea locuinţele la preţul de piaţă, pentru că nu este un preţ psihologic bun. Proprietarii îşi evaluează sentimental apartamentele şi preferă să stea cu ele nevândute, decât să accepte sume mai mici. Singurii care vând în această perioadă sunt cei care au nevoie urgentă de bani. Ei reușesc să-și vândă locuinţele chiar şi în două săptămâni.

19228-vecinii-fac-reguli-noi-la-blocuri1.jpgProprietarii ieftinesc dacă au fost concediaţi, au salarii micşorate sau credite pe care nu le pot plăti

Proprietarii care acceptă să vândă la preţul de piaţă au diverse motive, adesea foarte solide, pentru a face acest lucru. În general, aceste motive sunt legate de criza economică. Fie au un credit sau mai multe cărora nu le mai pot face faţă, fie şi-au pierdut locul de muncă sau li s-au micşorat salariile.

„Lasă la preţ în funcţie de cât de presaţi sunt. Avem câţiva proprietari care vor să plece din ţară şi dau apartamentele la nişte preţuri foarte bune, mobilate, utilitate, foarte elegant. Însă cei mai mulţi sunt cei care şi-au cumpărat apartamente cu credit acum doi ani, trei ani, cinci ani, când aveau nişte venituri care nu mai există acum, chiar şi alte venituri adiacente. Sunt persoane care aveau două-trei apartamente, au mai făcut un credit, au cumpărat încă unul, iar acum, când chiriile au scăzut şi veniturile nu mai sunt aceleaşi, sunt forţaţi să renunţe la o proprietate, să o vândă.", spune Florin Alecu, agent imobiliar la agenţia Octogon.

Dar până la momentul în care nevoia devine stringentă, proprietarii îşi ţin apartamentele pe piaţă la preţuri fabuloase, în speranţa că vor avea noroc de un client care le va oferi acea sumă. Astfel, clienţii interesaţi de proprietatea pe care ei o vând, pot aştepta cel puţin o jumătate de an până când preţul de vânzare devine preţul real. Alternativa este să caute în altă parte, dar astfel de proprietari domină mai mult de jumătate din piaţă în acest moment.

„Sunt foarte mulţi proprietari care nu vor să lase la preţ. Au impresia că atât valorează apartamentul lor. Mai aud tot felul de „bârfe" pe piaţă, cum ar fi că vecinul şi-a vândut la un preţ foarte mare, ceea ce nu e adevărat. Oamenii au tendinţa de a umfla preţurile. Dacă vinde cu 55.000, îi spune vecinului că a vândut la 60.000. Sau altă situaţie: dacă proprietarul aude că vecinul a vândut cu 60.000, dar nu avea termopan, nu avea gresie, faianţă, atunci el scoate la vânzare la 65.000." continuă reprezentantul Octogon.

Dar aceasta este doar o creştere artificială. După primele câteva vizionări fără succes, proprietarul revine la preţul iniţial.

65% dintre proprietăţile din piaţă sunt supraevaluate

Un exemplu concret este apartamentul de trei camere al unui proprietar din Băneasa. Acesta încearcă să vândă cu 139.000 euro, adică 1.700 euro/mp într-un bloc vechi. Prin comparaţie, tot în Nord, în zona Herăstrău, se vând apartamente cu 1.300-1.400 euro/mp în bloc nou. Diferenţa este uriaşă, dar vânzătorii nu sunt de aceeaşi părere.

„Undeva la 60-65% sunt proprietari care nu realizează că piaţa nu mai este cea de acum câţiva ani de zile. Când le explicăm că preţul pe care îl cer este unul prea mare, preferă să lucreze pe cont propriu, iar după patru-şase luni de zile se întorc la agenţie, spun că vor să ofere proprietatea la vânzare şi ne roagă să le spunem care e preţul pe zonă.", completează Bogdan Cristian, broker imobiliar Casa TransImob.

Abia după luni de zile în care a ţinut apartamentul blocat pe piaţă, proprietarul fost dispus la negociere. Mai întâi cu agenţia, care a încercat să îi arate preţul la care o să vândă, apoi cu clientul, de la care speră totuşi să obţină cât mai mult.

„Noi vorbim cu foarte multe persoane care au apartamente la vânzare şi ştim care este preţul în zonă. Proprietarii spun că noi, ca agenţie, încercăm să tragem preţul în jos pentru client, dar nu realizează că acel comision din care noi suntem plătiţi este procent din valoarea apartamentului. Noi încercăm să obţinem un preţ de piaţă, care se justifică.", arată Bogdan Cristian.

Proprietarii anunţă preţuri cu 5-10% mai mari

Un exemplu pentru această situaţie este un apartament din zona Aviaţiei: două camere, la parter, fără îmbunătăţiri. Proprietarul cerea un preţ de 76.000 euro. După patru luni de aşteptare, a decis să ieftinească şi l-a vândut imediat la 71.000 euro. Iar acesta a fost un caz norocos, căci aşteptările clienţilor pentru două camere sunt altele în general.

„Sunt proprietari care au învăţat lecţia şi au învăţat de exemplu că două camere trebuie să coste în jur de 60.000 pentru a se vinde. Depinde bineînţeles şi de zona în care se vinde, dar Prima Casă contează foarte mult.", arată Florin Alecu de la Octogon.

Oricum, ieftinirea nu este nici pe departe un proces lesne de făcut. Proprietarilor le este greu să lase la preţ brusc, aşa că preferă să facă acest lucru din aproape în aproape. Preferă să ieftinească în tranşe sau chiar să îşi lase o marjă de negociere mai mare. Cei mai mulţi, spun agenţii imobiliari, anunţă preţuri cu 5-10% mai mari, pentru a avea de unde să scadă în timpul negocierilor.

Află şi care sunt Criteriile după care îşi cumpără bucureştenii case

16 June 2011