În perioada de criză, oricine se gândeşte cum să scape mai repede sau mai uşor de credite. Rambursarea anticipată este dorinţa oricărui posesor de credit. Mulţi se sperie de ideea că trebuie plătite comisioane greu de dus. Cât de scump şi complicat este de fapt să stingi împrumutul bancar înainte de termenul final, aflaţi dintr-un material IMOPEDIA.ro.

21468-poza1.jpgCare sunt paşii pe care îi faci atunci când vrei să rambursezi un credit?

Contrar aparenţelor, protocolul pentru închiderea unui credit este cât se poate de simplu. Este de ajuns să mergi personal la sucursala de unde ai obţinut creditul sau chiar în altă sucursală, căci unele bănci permit acest lucru, şi să faci o cerere de rambursare anticipată. Se calculează suma achitată până la momentul respectiv şi se adaugă comisionul de rambursare anticipată, dacă este cazul. Potrivit OUG 50/ 2010, care se aplică şi retroactiv, acesta este de 0% în cazul tuturor creditelor cu dobândă variabilă şi 1% în situaţia celor cu dobândă fixă. Excepţie face doar ultimul an al perioadei de creditare, când comisionul este de 0.5%.

„Dacă cererea este pentru rambursare totală, dobânda se calculează numai până în ziua respectivă, nemaiplătindu-se dobânda pentru restul perioadei. De exemplu, dacă se obţine credit pe 20 de ani, graficul include şi dobânda calculată la suma împrumutată, pe 20 de ani. Dacă se achită însă după zece ani, restul de dobândă care s-ar fi achitat pentru ceilalţi zece ani se anulează, aceasta calculându-de doar până la data rambursării totale.", arată Daniel Amza, senior broker AV Broker Solutions.

În cazul rambursării parţiale, clientul are două variante. Pe de o parte, poate opta ca perioada creditului să rămână neschimbată. În acest caz, se achită o sumă din soldul creditului, iar rata va deveni şi ea proporţional mai mică, rămânând neschimbată perioada de creditare. Varianta a doua este să se opteze pentru diminuarea perioadei de creditare, menţinându-se aceeaşi rată lunară, evident cu un sold nou diminuat. În cazul unui credit de 50.000 euro, luat pe 30 de ani şi rambursat total la mijlocul perioadei, economia este de aproximativ 16.100 euro. Este vorba despre un calcul făcut pe un credit Prima Casă, în care nu se ţine cont de comisionul către Fondul de Garantare.

„Indiferent de tipul de credit contractat, băncile si IFN-urile au obligaţia ca, la finalul împrumutului, să ofere gratuit clienţilor un document care indică încheierea relaţiilor contractuale" notează conso.ro.

Art. 43. - La încetarea contractului de credit, creditorul oferă consumatorului gratuit, din oficiu, un document care fie atesta faptul ca au fost stinse toate obligaţiile dintre părţi decurgând din contractul respectiv, fie indica obligaţiile contractuale neîndeplinite. Totodată, se închid şi conturile creditului, fără a fi necesară depunerea unei alte cereri de către consumator şi fără plata unor costuri suplimentare, cu excepţia următoarelor situaţii:

a) contul curent a fost deschis anterior contractării creditului, în vederea derulării altor operaţiuni;

b) la data încetării contractului de credit, contul curent este utilizat pentru alte servicii contractate de către consumator;

c) conturile sunt poprite sau indisponibilizate, conform prevederilor legale, pentru îndeplinirea de către consumator a unor obligaţii asumate faţă de creditorul însuşi sau faţă de terţi.

Respectiva prevedere se aplica însă contractelor de credit încheiate începând cu luna iunie 2010.

Totuşi, chiar şi dacă aţi semnat contractul înainte de aceasta dată, puteţi solicita instituţiei de credit un formular care sa ateste stingerea datoriilor, după ce toate datoriile aferente împrumutului au fost achitate.


CITEŞTE ŞI Ce se întâmplă când intri pe mâna recuperatorilor de datorii?

12 October 2011