0-485-art_55811.jpgPreţurile terenurilor din apropierea Bucureştiului au făcut foarte multă vreme subiectul unor speculaţii serioase. În ultimii ani, evoluţia înregistrată pe această piaţa a fost una alerta, şi peste aşteptările multor specialişti. Acum, se mizează pe o scumpire de 10%, pană la sfarşitul anului 2007, dar ca de obicei, există loc de surprize, procentele de creştere a preţurilor fiind influenţate de gradul de dezvoltare al zonei respective.

 

Există voci care susţin că în anumite locaţii preţurile terenurilor vor stagna. Cei care doresc să obţină un randament bun prin achiziţionarea unei parcele pentru a o revinde ulterior la un preţ mai mare trebuie să ţină cont de proiectele anunţate în acea zonă. S-ar putea spune că ne apropiem de o stare de normalitate. Tendinţele de dezvoltare încep timid să dicteze preţurile. Investitorii sunt interesaţi de terenurile potrivite pentru construcţii rezidenţiale colective, de lux sau middlle class. Parcelele mari cu acces la toate condiţiile necesare dezvoltării proiectelor de acest tip sunt cele mai căutate. Dat fiindcă stocul se epuizează, cumpărătorii au început să se orienteze către fostele platforme industriale. Cu toate acestea zonele de maxim interes, răman cele din nordul capitalei. Oferta actuală de terenuri din Capitală este dominată de parcele mici. În afară oraşului spre zona de nord, Băneasa, Ionescu-Siseşti, Bucureştii Noi, Şoseaua Nordului se găsesc parcele de peste 10.000 mp.

Băneasa ustură la buzunare

Zona Băneasa a fost prima unde s-au început construcţii masive. Tot acolo situaţia preţurilor se prezintă şi cel mai ciudat. Se pot găsi terenuri la preţuri începand de la 70 euro/mp, zona avand o ofertă foarte diversificată de terenuri construibile. Strict pe segmentul terenurilor pentru construcţiile rezidenţiale de lux, valorile se situează între 1500 şi 2500 euro/mp. Un preţ nejustificat dacă ne uităm la modul haotic în care s-a construit şi accesul dificil în complexele rezidenţiale, generat de traficul rutier.

Preţul terenului rezidenţial în zone precum Pipera-Tunari sau Otopeni variază între 100 şi 250 euro/mp. Piaţa terenurilor din zonele Străuleşti-Bucureştii Noi s-a împărţit deja în loturi strict pentru construcţii de case şi vile. În zona Străuleşti, mare parte a parcelelor disponibile au suprafeţe care variază între 500 şi 1.000 mp iar Bucureştii Noi, suprafeţele parcelelor sunt mai mici, de 300-600 mp.

Sudul la preţuri convenabile

Tot mai mulţi dezvoltatori au început să se uite spre sudul Capitalei. Deşi, nu cu mult timp în urmă zona de sud nu prezenta nici un interes lucuruile au început să se schimbe. Au apărut deja primele proiecte rezidenţiale şi primele intenţii pentru crearea de centre logistice. Cumpărătorii ar putea fi atraşi şi de preţurile extrem de convenabile, găsindu-se parcele de peste 20.000 mp la preţuri cuprinse între 18 şi 40 de euro/mp.

În ultimii ani, Prelungirea Ghencea a cunoscut o dezvoltare rezidenţială foarte accelerată. Deşi zona este o zonă curată şi liniştită, preţurile sunt şi aici modeste, în comparaţie cu cele din nordul Capitalei. Un metru pătrat variază între 40 şi 300 euro.

Sursa

30 May 2007