Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Cât mai face un agent imobiliar: 200 euro/lună. „Acum trei ani luam 2.000 de euro”

Publicat: | Sursa: Money.ro | Numar afişări: 4483
Fie că agenţiile imobiliare la care lucrau au dat faliment, fie că au ales să încaseze comisioane grase pe cont propriu, agenţii nu mai câştigă la fel de mult ca în vremurile bune. O tranzacţie pe lună s-a transformat în sărbătoare.

După ce a lucrat mai bine de zece ani într-o agenţie imobiliară, Cezar Onaca din Cluj-Napoca şi-a făcut şi el una, pe care după un timp a închis-o. În 2007 a decis să lucreze pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată (PFA), şi asta pentru că nu mai avea de plătit atâtea dări. 

Cel mai bine i-a mers în perioada 2007-2008, când a avut câteva terenuri spre vânzare în exclusivitate, chiar în apropiere de fabrica Nokia de la Jucu. Cel mai mare câştig pe care l-a realizat a fost de 28.000 de euro pentru un teren de 28 de hectare, comisionul fiind de 1 euro/mp. „În perioada în care piaţa mergea bine, venitul minim lunar era de 1.000 de euro. Au fost luni în care am încasat şi 3.000 şi 5.000 de euro", ne-a declarat Cezar Onaca.

Dacă acum câţiva ani intermedierea tranzacţiilor cu terenuri era principala activitate a agentului independent, acesta spune că de doi ani nu l-a mai sunat nimeni. Ce mai reuşeşte să intermedieze sunt ofertele de pe segmentul închirierilor spaţiilor de birouri, comerciale şi câteodată câte un apartament. „Tranzacţiile imobiliare aici la Cluj au scăzut cu 75%. Acum doi, trei ani a mers cel mai bine. Acum, sunt firme care vor să-şi mute sediul din clădiri de clasa A, unde chiria este de 10-15 euro/mp, în zone unde tariful este mai mic, de 5 euro/mp. La apartamente, se mai închiriază locuinţe cu o camere şi două camere", adaugă Onaca.

Venitul minim lunar, garantat, pe care îl obţine pe timp de criză este de 100 de euro, şi asta pentru că pe lângă intermedierea tranzacţiilor, puţine la număr, se mai ocupă şi de întreţinerea unor apartamente. In plus, dacă mai pică vreo închiriere, mai scoate 100 de euro.

Croitor manual cu normă-ntreagă, agent imobiliar în timpul liber

În luna martie a acestui an, Gabriel Apostolescu din Iaşi şi-a făcut PFA şi se ocupă de intermedierea tranzacţiilor imobiliare în timpul liber. În restul timpului este croitor manual, meseria de bază. „Piaţa e la pământ rău de tot. Dacă înainte primeam şapte-opt telefoane pe zi, acum primesc unul sau două. A trebuit să plec de la agenţie pentru că nu a mai mers treaba. Nu mai e ce-a fost odată", ne-a declarat Apostolescu.

Dacă pe vremea când lucra la genţie câştiga în jur de 1.000 - 1.200 de euro/lună, acum de două luni nu a mai intermediat nimic. „E greu de unul singur. Sunt bani pe care trebuie să îi dai pe benzină, pe telefon şi dacă mergi la trei-patru vizionări care nu se finalizează, ce faci?", mai spune Apostolescu.

„Acum, dacă prind o tranzacţie e sărbătoare"

Mihai Amadeo din Bucureşti nu a intermediat luna asta nici o tranzacţie, iar luna trecută reuşit cumva să încaseze 200 de euro, faţă de alţi ani în care veniturile erau cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro. Cât despre munca pe cont propriu, acesta spune că e mult mai greu, pentru că trebuie să-şi plătească şi cheltuielile, lucru asigurat ăn general de agenţii.

„Acum nu prea sunt clienţi pe piaţă şi toată lumea e în expectativă. Colaborez însă cu o agenţie: eu vin cu partea tehnică, ei deduc cheltuielile. Aduc oferte din piaţă, dau telefoane, mai aflu de la cunoştinţe", completează agentul.Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video