O cunoştinţă de-a mea, care are ceva bani puşi deoparte, tot umblă de vreo trei-patru luni să cumpere un teren pe lângă Bucureşti.

Nu vă gândiţi că vrea câteva hectare. Nu! Vrea să-şi ia 500-600 de metri pătraţi pentru a-şi construi o casă. Deşi oferte sunt berechet, amicul meu nu a cumpărat încă nimic. Asta chiar dacă a găsit parcele cu toate utilităţile la „poartă" la 25-30 de euro metrul pătrat, în zone unde acum doi-trei ani preţurile săreau bine de 100 de euro. El aşteaptă ca piaţa să mai scadă, întrucât vrea să achiziţioneze proprietatea respectivă la cel mai mic preţ cu putinţă.

Mulţi dintre cei care se gândesc să facă o investiţie în domeniul imobiliar cu banii jos (şi aici nu mă refer la una de portofoliu) adoptă astăzi aceeaşi atitudine. Iar întrebările care se aud cel mai des, în această perioadă, sunt: pând când şi cât vor mai scădea preţurile? Un răspuns concret este greu de dat. Există însă câţiva factori care pot oferi investitorilor anumite indicii pentru elucidarea acestor dileme. Printre aceştia se numără evoluţia Produsului Intern Brut (PIB), şomajului şi creditării. Concret, cum trebuie corelaţi aceşti indici cu piaţa imobiliară?

O eventuală îmbunătăţire a situaţiei economice (a se citi avansul PIB-ului şi majorarea salariilor), corelată cu scăderea şomajului, dar mai ales cu reluarea creditării, reprezintă semne că piaţa imobiliară şi-ar putea reveni. Altfel spus, cererea ar putea creşte şi pe cale de consecinţă şi preţurile. Aşadar, dacă observaţi o asemenea evoluţie a acestor indicatori, puteţi lua în calcul posibilitatea ca preţurile să nu mai scadă. (Autor: Lucian Pop)

 




Sursa

23 August 2010