Vânzătorii sunt dispuşi să-şi adapteze ofertele la profilul clientului, presaţi fiind de stocul de apartamente nevândute, dar perioada de finanţare oferită este mult mai mică decât la bancă.

16441-11_imobiliare_shutterstock_98e68411f7.jpgAcum, când accesul la creditarea bancară este dificil, dezvoltatorii imobiliari încearcă să îşi atragă clienţii prin propriul sistem de rate. Printre avantaje se numără criteriile mai puţin dure decât la bancă de analiză a dosarului, rata fixă a dobânzii şi posibilităţile mai mari de negociere cu dezvoltatorul în caz de dificultăţi la plata ratelor.

Negocierea, atuul principal

Aşadar, dacă discuţiile cu băncile sunt rigide, avantajul dez voltatorilor este deschiderea spre negociere.

"Fără prea multe acte şi dovezi privind venitul lunar, cu un avans de multe ori negociabil şi cu o durată mult mai mică a procesării dosarului, sistemul de rate direct la dezvoltator a devenit un concurent tot mai serios al creditului ipotecar bancar clasic", precizează Florin Zamfirescu, expert imobiliar.

În ceea ce priveşte costurile lunare, de exemplu, pentru un apartament cu două camere cumpărat de la Benevo, cu o valoare de 60.000 de euro, veţi plăti, timp de 10 ani, o rată lunară de 775 de euro, după achitarea unui avans de 10%, potrivit datelor furnizate de companie. Astfel, la finele perioadei de zece ani, suma totală achitată va fi de 98.969 de euro.

Dacă dispuneţi de un avans de 20%, atunci rata lunară va fi de 689 de euro, astfel încât costul final al apartamentului va fi de 94.639 de euro.

Un alt dezvoltator, Green City, are o ofertă care prevede achitarea unui avans de 25% din valoarea locuinţei dorite, urmată de plata, timp de şase luni, a unei rate de 700 de euro.

Grafic progresiv de plată

După această perioadă, în cazul în care clientul nu poate achita integral suma rămasă din preţul total al casei, va avea loc o negociere cu agentul de vânzări în vederea stabilirii unui grafic progresiv de plată, dar cu rate mai mari, neau spus reprezentanţii firmei.

Cei care optează pentru zona Pipera pot alege un sistem de rate pentru o locuinţă în cadrul ansamblului City Lights. Aici, ratele sunt pe cinci ani, cu un avans de 20%. Pentru un apartament cu două camere, de circa 60.000 de euro, rata este de 860-950 de euro pe lună, susţine dezvoltatorul.


Sursa

14 February 2011