Mai mult decât imobiliare!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Cât te costă să îţi încălzeşti casa ieftin?

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 36743

Liberalizarea preţului la gaze aduce pe val o nouă industrie, cea a metodelor alternative de încălzire. O industrie „oportunistă", dat fiind momentul economic în care a apărut, dar care aduce în atenţie şi la noi ceea ce în alte ţări, mai avansate, este considerat drept un minim necesar atunci când îţi faci o casă.

circulla-2400-w-electronicPompe de căldură, plasme termice, panouri radiante - sunt tehnologii despre care românii încă nu ştiu prea multe. În esenţă, toate se reduc la ideea că îţi fac căldură în locuinţă cu până la 75% mai ieftin decât centralele termice, dar cu o serie de investiţii iniţiale care pot fi calificate drept usturătoare.

Metodele alternative de încălzire a locuinţelor există deja pe piaţa din România de câţiva ani, dar puţini sunt cei care le-au băgat în seamă. Pe o piaţă pe care preţul gazelor a fost multă vreme derizoriu, nici nu exista vreun motiv palpabil pentru a dori să treci de la o centrală termică ieftină la o tehnologie avansată şi scumpă. Acum însă, după scumpiri repetate şi după toate discuţiile despre liberalizarea preţului gazelor, Cum îţi poţi amenaja locuinţa de la un târg imobiliar Târgurile imobiliare nu sunt numai pentru cei care vor să îşi cumpere o casă, ci şi pentru cei care vor să îşi amenajeze una. La ... românii au început să caute altceva. Nu neapărat să cumpere, dar să se intereseze. Alternativele nu sunt multe şi, chiar dacă este vorba despre produse diferite, preţurile iniţiale sunt similare, la fel şi economia pe care ele o fac.

Plasmele termice costă aproximativ 1.500 euro pentru un apartament de trei camere

plasma-termica-nanoPlasmele termice folosesc undele infraroşii pentru a încălzi corpurile din încăpere. Odată încălzite, acestea acţionează şi ele ca surse de căldură. Pentru a genera căldura, plasmele termice folosesc argintul, care este aplicat pe suprafaţa interioară a sticlei şi ionizează aerul din încăpere. Din acest motiv, producătorii promit o mulţime de beneficii şi pentru sănătate, dincolo de economia făcută.

  • previne dezvoltarea bacteriilor
  • sunt igienice, nu antreneaza praful in incapere
  • crează un mediu prielnic pentru somn

Cu toate aceste, importatorilor le-a fost greu să îi convingă pe români să renunţe la centralele termice în favoarea tehnologiilor noi. Nici acum situaţia nu este la superlativ, dar sistemele au fost deja montate în mai multe apartamente, case, clinici sau clădiri de birouri. Ele nu sunt însă eficiente în hale sau alte spaţii deschise.

„La un apartament cu trei camere, costul se ridică la circa 1.500 euro. La case este mai greu de făcut calculul, depinde atât de suprafaţă, cât şi de împărţirea casei, pentru că în fiecare încăpere se pune cel puţin un aparat. Pentru camerele de până în 25-30 mp se pune un singur aparat, pentru încăperi mai mari se pun două-trei aparate. Costurile cu încălzirea, de exemplu pentru o cameră de până în 25 mp, sunt undeva în 50-70 lei lunar.", spune Nataly Negrea, director de vânzări Sun Power.

Pentru un calcul orientativ, preţul unui aparat variază între 270 euro şi 500 euro plus TVA, dar poate merge chiar şi mai sus în cazul celor personalizate. La fel ca şi în cazul caloriferelor, se recomandă ca fiecare cameră să fie încălzită permanent în sezonul rece.

„Este recomandat să ai în fiecare cameră o plasmă, pentru a nu se pierde căldura. Oricum, pentru a optimiza costurile, noi facem un calcul de necesar termic care ţine cont de dimensiunile încăperii - lungime, lăţime, înălţime, de numărul de pereţi exteriori, de suprafaţa vitrată a încăperii, de gradul de izolare a casei şi din ce este făcută locuinţa.", continuă Nataly Negrea.

Panourile radiante, alternativa mai ieftină la plasmele termice

panou-radiantPanourile radiante funcţionează pe acelaşi principiu cu plasmele termice: folosesc energia electrică şi încălzesc cu unde infraroşii. Aici însă, investiţia iniţială este ceva mai mică, preţurile pornesc de la 200 euro, iar unele companii permit chiar achiziţia sistemelor pe etape. Cu alte cuvinte, poţi cumpăra panoul pentru o singură cameră şi dacă eşti mulţumit, iei altele şi pentru restul casei. Iar Românii economisesc mai puţin Numărul românilor care au trecut luna trecută pe la bănci pentru a economisi a scăzut. Depozitele în lei şi valută ale populaţiei şi ... economia făcută este de 65%, spre deosebire de 50% cât este anunţată pentru panourile radiante. Dar nici aici, clienţii nu par să înţeleagă despre ce este vorba.

Este un sistem inovativ. Clientul, când vede panoul radiant prima oară, întreabă: dar se montează pe casă? Se face adesea confuzia cu panourile solare, care sunt sisteme total diferite. Ele folosesc agentul termic şi încălzesc apa menajeră. Sistemul pe care noi îl propunem încălzeşte încăperile, corpurile.", spune Claudiu Drăguţ, developement manager HeatX.

Atât plasmele cât şi panourile au avantajul că nu necesita revizii, prin urmare nu generează costuri. Nu se defectează, nu se îmbâcsesc şi trebuie schimbare o dată la 30 de ani. De asemenea, se pot monta de proprietar.

Statul returnează 8.000 de lei pentru cei care cumpără pompe de căldură

pompa-calduraSistemul pe care funcţionează pompele de căldură este complex: energia este preluată din aer, sol şi apă, apoi este transmisă către vaporizator, transformată în gaz care apoi este comprimat şi ajunge la o temperatură de până la 100 grade Celsius. Un sistem foarte rar întâlnit la noi, dar care în Suedia de exemplu este folosit în proporţie de 80%.

„Pompa de căldură reduce cu 75% cheltuielile de încălzire. În case în care am montat aceste instalaţii, care aveau suprafeţe cuprinse între 200 şi 250 mp, cheltuielile de încălzire au scăzut de la 10-12 milioane lei pe lună la 2-3 milioane lei, după montarea pompei.", spune George Mardare, preşedinte Gama Prestimpex.

Pentru o astfel de casă, pompa de căldură costă aproximativ 5.200 euro. La apartamente, preţul scade până la 1.600 euro. În acest caz, sistemul se montează pe un perete exterior şi se cuplează la instalaţia existentă. Dar statul acoperă până 8.000 de lei din aceste sume, prin In 2011 Guvernul a alocat 735 de milioane de lei pentru Programul Casa Verde şi 70 de milioane de lei pentru pistele de biciclişti Guvernul României a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011 al Fondului pentru mediu, al Administraţiei Fondului pentru Mediu, ... programul Casa Verde.

Efortul financiar de la început este însă recuperat în timp, prin economia făcută. La pompele de căldură, de exemplu, amortizarea investiţiei se face în doi-trei ani. Clienţii români nu sunt însă obişnuiţi cu ideea de recuperare a investiţiei în timp. Ei preferă ieftin de la început. Tocmai de aceea, probabil că va mai dura câţiva ani buni până când aceste tehnologii vor fi unanim acceptate, spun specialiştii în domeniu.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (23)
#23. CAMILA PEDRO | 13.09.2016 | 02:04
0 (0/0)   
Căutați un împrumut? sunteți la locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! Global Finance Limited da împrumuturi companiilor și persoanelor fizice, la o rată scăzută și la prețuri accesibile dobânzi de 2%. vă rugăm să ne contactați prin e-mail prin intermediul camilapedro93@gmail.com

APPLICATION DATA

1) Numele complet:
2) Țara:
3) Adresa:
4) Stat:
5) Sex:
6) Starea civilă:
7) Ocupatia:
8) Numărul de telefon:
9) Poziția curentă în locul de muncă:
10) Venit lunar:
11) Suma creditului necesare:
12) Durata creditului:
13) Scopul creditului:
14) Religia:
15) V-ați aplicat înainte de:
16) Data nașterii:
Mulțumiri,
#22. Alex | 15.11.2015 | 18:25
0 (0/0)   
Am un apartament cu o suprafata utila de 42 mp, cu ce ar fi cel mai bine sa ma incalzesc?
#21. BALTA VIOLETA | 22.09.2015 | 20:48
2 (0/2)   
EU AM IN CASA UN PANOU RADIANT SI INTR O LUNA DE IARNA AM PLATIT 450 LEI FACTURA DE CURENT/ M A OMORIT...........NU LUATI CA SINT TEAPA.
#20. pentru lipa marius | 10.02.2015 | 14:22
0 (0/0)   
Cauta cazan cu gazeificare (pe lemne)
#19. lipa marius | 07.02.2015 | 10:24
0 (0/0)   
am o casa de 70 mp si nu stiu ce sistem pentu caldura sa adopt . cine poate sa ma indrume , care este varianata cea mai economica si cea mai fiabila precum si ce costuri sant. va multumesc !
#18. George Mardare | 07.02.2014 | 16:04
0 (0/0)   
Cine doreste sa afle mai multe detalii despre pompele de caldura suedeze si sa contacteze firma respectiva, poate sa acceseze: www.pompe decaldura-Jifon.ro sau www.pompe de caldura Octopus.ro
#17. JOHNY23 | 21.10.2013 | 17:32
0 (1/1)   
DA incalzesc camera dar consuma la fel de mult ca un calorifer electric cititi pe forumuri ce parere au cumparatorii nu e nici o economie ori calorifere electrice ori panouri tot aia e. alegeti intelept
#16. ioana | 02.08.2013 | 11:53
0 (0/0)   
Eu mi-am cumparat panouri radiante. Sunt foarte multumita de ele in conditiile in care le folosesc de 2 ani jumate si nu am avut nici cea mai mica problema. O caldura placuta plus un efect terapeutic si efect antibacterian.
#15. Ana Maria | 23.07.2013 | 13:28
0 (0/0)   
Mare atentie la panourile radiante contrafacute!! avand in vedere ca gazul se scumpeste pe zi ce trece, sursa de energie a viitorului o sa fie / este electricitatea, tocmai de aceea toate privirile se vor indrepta catre panourile radinate (consum mic..randament mare)
#14. cosma-TM | 11.12.2012 | 17:45
1 (0/1)   
Bine ca sunteti voi destepti....romanul scoate in basca mii de euro...dar e prost si nu stie ce sa faca cu ei....
#13. Edy | 08.12.2011 | 19:08
0 (0/0)   
Cei care doresc sisteme inteligente de incalzire pot sa contacteze compania CELSIUS PLUS SRL (TELEFONIC: 0214200741 SAU PE E-MAIL: office@celsius-plus.ro).
Detalii pe:
http://incalzire.celsius-plus.ro/
www.celsius-plus.ro
http://incalzire-in-pardoseala.celsius-plus.ro
#12. nicu nanu | 07.12.2011 | 23:06
0 (0/0)   
sunt din caracal si sunt interesat de incalzirea unui apartament de 2 camere
#11. Edy | 23.06.2011 | 08:24
1 (0/1)   
Sistemele care se bazeaza exclusiv pe radiatie asigura o caldura placuta, confortabila si sanatoasa...indiscutabil...este si situatia plasmelor termice. Va felicit pentru achizitie si va doresc sa va bucurati de ea!
Specialistii in termie si cercetatorii din domeniu apreciaza ca in lipsa convectiei (preferabil naturala) un spatiu se incalzeste intr-un timp mai indelungat si in general neuniform, ceea ce impune o distributie omogena/echilibrata a panourilor radiante si presupune o functionare pe o durata mai mare de timp. In orice situatie se cer anumite compromisuri.
In alta ordine de idei, pretul reprezinta un argument de baza in alegerea solutiilor si dupa informatiile pe care le detin plasmele termice sunt destul de "costisitoare". Numai bine!
#10. lawrence | 22.06.2011 | 21:06
0 (0/0)   
desi e inca vara si nu pot spune ca am putut testa plasmele-termice,totusi sunt multumit si convins ca nu voi fi dezamagit de achizitia facuta.cel mai bine ma voi convinge la iarna ,insa corespund descrierilor si sper sa fi facut alegerea inteleapta:D
#9. Edy | 22.06.2011 | 09:49
1 (1/2)   
Existe solutii alternative la sistemele clasice de incalzire (termoficare, gaze, lemn etc.), care se preteaza foarte bine la apartamentele de la bloc (dar nu numai), fara centrala termica, fara tevi, fara fitinguri, fara aprobari, chiar fara instalatori, chiar fara debransare (pentru cei din blocuri contorizate). Sunt ecologice si economice, aspectuoase si eficiente.
Am implementat asemenea solutii de peste trei ani si rezultatele sunt excelente. Preturi de achizitie avantajoase (ex. intre 600 si 950 euro, fara TVA, pentru un apartament de 3 camere-56/60 mp) si de exploatare rezonabile (200-250 de lei pe o luna grea de iarna). Instalarea se poate face rapid si simplu, chiar de beneficiar.

Bafta si numai bine!
#8. lawrence | 16.06.2011 | 18:36
0 (0/0)   
Daca ai acces la internet si cunostinte minime de navigare,poti gasi informatii utile despre aproape orice te intereseaza,inclusiv plasme-termice.Poti citi pe forumuri parerile celorlalti care au cumparat deja astfel de produse.Detalii tehnice poti afla pe site-urile specializate,insa eventuale dezavantaje sau avantaje cel mai bine le aflii de la cei care au cumparat deja si sunt sau nu multumiti.Eu sunt deja convins sa cumpar plasme-termice si voi reveni cu comentarii dupa.
#7. BIRO LAIOS | 01.06.2011 | 08:47
1 (0/1)   
In continuare se dau foarte putine date concrete cu privire la instalatiile alternative de incalzire: nu se spune nimic de temperatura care poate fi obtinuta in incaperi raportata la temperatura de afara (tinind cont si de fapul ca majoritatea blocurilor sunt construite din beton si unele chiar foarte prost calitativ), nu se spune nimic despre consumul de energie, ce dimensiuni au aceste instalatii si care ar fi mai bune pentru apartamentele noastre cu1 ,2 camere cu suprafete de 20-60 m. patrati si camere de 12-20 m. patrati.Trebue deasemeni ca si guvernantii sa asigure legislatia corespunzatoare ca sa putem renunta la caldura centralizata.
#6. pentru ce care nu are (!) google | 31.05.2011 | 10:31
-1 (1/0)   
inteleg ca google asta este un program pentru care este nevoie licenta, este scumpa treaba...
...tot voi sunteti astia care spuneti ca sunt articolele platite atunci cand au exemple concrete...
#5. Bogdan | 31.05.2011 | 08:19
0 (0/0)   
Dragilor,in week-end-ul trecut a avut loc un targ imobiliar un firma care se ocupa cu importul si montajul pompelor de caldura.E vorba de acele pompe suedeze ,despre care se face referire in articol.Nu stiu daca imi dau astia voie sa postez aici link-ul firmei.Oricum,ele se numesc ''pompe de caldura Octopus''si daca veti cauta informatii despre targul imobiliar ii veti gasi cu usurinta,inclusiv pe cei cu plasmele termice.incerc sa postez link-urile.Daca nu apar ,multumiti-le celor cu site-ul.
www.pompetermice.ro
www.Plasma-Termica.ro
#4. gina ionescu | 30.05.2011 | 23:39
1 (0/1)   
scrieti dlor concret unde sa ne adresam sa instalam astfel de incalzire
Vorbiti doar la general dar concret mergeti colo ,colo si gata omul se duce se intereseza si instaleaza
rau scrieti !!!!!!!!!!!!!!dati omului posibilitatea sa nu alerge pana afla totul
#3. pentru "pentru biro" | 30.05.2011 | 23:12
0 (1/1)   
nu toti ai google,asa ca ce a comentat "biro laios" este de bun simt si are dreptate.
#2. pentru biro | 30.05.2011 | 10:45
-1 (2/1)   
ai dat si tu o cautare pe google?
#1. biro laios | 30.05.2011 | 07:06
5 (0/5)   
In legatura cu metodele alternative de incalzire, consider ca se face prea putina publicitate,de parca nu se doreste ca publicul larg sa cunoasca mai multe despre aceste metode,care sunt avantajele si desavantajele in aplicarea acestor metode si mai ales unde te poti documenta si dupa caz de unde poti achizitiona aceste instalatii.Personal consider ca articolul de mai sus nu ofera suficiente date cu ajutorul carora sa te poti documenta,sa poti lua legatura cu cineva care sa te poata ajuta si indruma si maimult,de unde pot fi achizitionate aceste instalatii?
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 

RSS
Primeste stirile pe e-mail
OFERTE RECOMANDATE
Tineretului , SC: 85 mp, 3 cam.
Cotroceni , SC: 100 mp, 3 cam.
gama300_250.jpg
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video