Anul 2009, stapanit de influentele negative ale crizei financiare,aduce previziuni sumbre pentru sectorul imobiliar si industrie, in tara si intreaga lume.
Cate case noi vor fi date in folosinta in anul criza 2009?
In Romania, din planul asternut pe hartie, ar fi trebuit sa ajunga pe piata imobiliara undeva in jurul a 10.000 de locuinte. Realitatea insa arata ca doar 2.500 de spatii locative ar putea fi terminate si gata pentru a fi date in folosinta.

Rataciti in facturi restante si datorii, ramasi fara clienti, dezvoltatorii si-au decalat termenele cu lunile sau in cel mai rau caz au decis abandonarea proiectelor. Toate acestea in asteptarea vremurilor mai bune.

Dificultatile sectorului imobiliar s-au facut simtite inca din 2008. An in care criza financiara a evoluat pe plan mondial distrugand pana si cele mai marete proiecte sau planuri de investitii.

In tara noastra, din 9.000 de locuinte anuntate la inceputul anului trecut, au fost gata doar 800. Analistii estimau in aceeasi perioada ca cel mai cumplit scenariu ar fi cel al livrarii a circa 3.000 de locuinte.

Potrivit specialistilor, 2009 va fi anul celor cu finantare asigurata. Acestia fiind de altfel singurii care vor indrazni sa navigheze impotriva vanturilor aspre ale crizei financiare, economice si totodata ale recesiunii mondiale din sumbrele scenarii lansate de analistii straini.

Cu toate acestea, perspectivele raman negre. Estimarile nu dau sanse mari dezvoltarii sectorului imobiliar daca in scurt timp nu va fi deblocata creditarea.

"Chiar si o eventuala redresare, care ar fi posibil sa se inregistreze in primul trimestru din 2009, nu va putea aduce modificari majore privind livrarile de unitati noi, intrucat ciclul de realizare a unui proiect nou, de la momentul achizitionarii terenului si pana la finalizare, e de minimum 24 de luni", sustine Alexandru Nitescu, director al Departamentului proiecte si investitii din cadrul companiei Regatta, citat de Evenimentul Zilei.

La fel de pesimisti s-au dovedit a fi si cei de la CB Richard-Ellis. Oficiali ai companiei au declarat ca "cel mai probabil se vor finaliza doar proiectele mici si medii, in care constructia e intr-un stadiu avansat".

Dintre toate planurile, ceva sigur se poate spune despre ansamblul Romfelt Plaza din zona Colentina. Acesta va fi gata pana in decembrie si va livra 616 locuinte. Firma care construieste ansamblul a declarat ca ar putea finaliza proiectul chiar mai devreme de data anuntata.

Deasemenea InCity Residences din Vitan, format din 502 apartamente, va fi livrat integral in 2009.

Complexul rezidential Curtea Domneasca, format din 110 vile in Domnesti, va fi finalizat tot in 2009. In acelasi an in cadrul proiectului Planorama din Colentina vor fi livrate anul acesta doar doua din cele patru blocuri anuntate in 2008, in conditiile in care dezvoltatorii anuntasera finalizarea a trei imobile.

Pipera Citylights, cu livrarea primei faze planificata pentru 2008, va fi livrat integral in 2009.

Si dezvoltatorii proiectului Baneasa au decis ca cea de-a doua etapa a ansamblului rezidential sa fie livrata in 2009, dupa ce initial luasera in calcul varianta predarii la sfarsitul lui 2008.

Sursa

9 January 2009