Mai multe proiecte care au intrat în insolvenţă în ultimele luni lasă găuri de zeci de mii de euro în buzunarul cumpărătorilor de bună-credinţă.

21164-green_lake1.jpgÎn cazul multor ansambluri rezidenţiale intrate în insolvenţă, băncile au oprit finanţarea pentru că nu mai cred în viabilitatea economică a proiectelor. Recuperarea banilor deja daţi este o mare problemă şi pentru bănci, chiar dacă acestea figurează de obicei printre creditorii garantaţi. Cu atât mai puţin au şanse să vadă banii cumpărătorii păgubiţi, al căror număr e în continuă creştere.

Intrarea în insolvenţă a pro­iectelor imobi­liare începute înainte de anii de boom a con­tinuat şi în acest an. Prin­tre acestea se numără atât ansambluri rezidenţiale din zona Capi­ta­lei, cât şi din ţară. Numărul creditorilor creşte de la o lună la alta, însă foarte puţini dintre aceştia ştiu câţi bani au de recuperat măcar teoretic, ca sume recunoscute de admi­nis­tratorul judiciar. Chiar dacă situaţia multor proiecte era clară încă de la începutul crizei, proce­du­rile de insolvenţă se dovedesc destul de greoaie. Asta cu atât mai mult cu cât este vorba despre pro­iecte în a căror finalizare nu mai crede aproape nimeni.

Greenlake Residence, pe malul Lacului Griviţa

Societatea Greenlake Residence este un dezvoltator imobiliar cu capital preponderent grec. Înainte de criză, planurile acestui dezvoltator au fost de a construi pe malul Lacului Griviţa patru blocuri şi vile, cu piscine naturale. Ansamblul trebuia să se întindă pe 10 hectare şi se im­punea a fi unul din­tre cele mai mari şi mai selecte cartiere din Bucureşti. Blocurile urmau să aibă aparta­men­te cu două, trei şi patru camere, iar vilele pe trei etaje au fost proiectate cu ascensoare interi­oare. Doar o mică parte din acestea au fost reali­zate, şi cu mare întârziere. „Con­sta­tăm că apartamentele şi vilele de lux finalizate nu-şi găsesc cum­părători, clădirile pentru spaţii comerciale şi restaurant au ră­mas neînchiriate şi, în general, activitatea societăţii se des­făşoară la un nivel de avarie", indică administratorul judiciar într-un raport recent asupra si­tuaţiei actuale a firmei. Cu toate acestea, administratorul judiciar con­sideră că activitatea debi­toarei se poate ren­tabiliza în baza unui plan de reorganizare. De­bi­toa­rea a intrat în insolvenţă pe 6 iunie. Îm­po­triva acestei firme se în­dreaptă cu cereri băneşti peste 40 de creditori. Totalul creanţelor admise preliminar sare de 85 de milioane de lei. Printre creditori fi­gu­rează atât persoane care au antecontractat apartamente, cât şi firme prestatoare de servicii şi bănci. Ca valoare, cea mai mare sumă de recuperat (sumă din categoria de creanţe garantate) o are Banc­post, cu peste 52 de milioane de lei. Ca vo­lum, cei mai mulţi cre­ditori sunt cei chirografari (printre care şi antecontractorii de apar­ta­men­te), care figu­rea­ză cu datorii totale de peste 22 de mili­oane de lei.

Trei ansambluri în Drumul Taberei

Dezvoltatorul Elgi Com a promis rea­­li­zarea, împreună cu o altă firmă, a trei an­sam­bluri de locuinţe în zona Dru­mul Tabe­rei. Doar două dintre acestea au fost finalizate în ultimele luni, cu o în­târziere de doi ani, în timp ce al trei­lea pro­iect nici măcar nu a fost început.

Cu toate a­ces­tea, dezvoltatorul a în­casat avansuri din valoarea apartamen­telor. În prezent, 41 de creditori îşi aş­teaptă banii înapoi, cei mai mulţi dintre a­ceş­tia fiind antecontractanţi de apar­ta­men­te. Sumele de recuperat variază de la 70.000 de lei până la peste 500.000 de lei în ca­zul antecontrac­tan­ţi-lor de apar­tamente. La aceş­tia se adau­gă banii rămaşi neplă­tiţi fir­melor pres­tatoare de servicii, care de­păşesc un mi­li­on de lei în unele cazuri. To­ta­lul cre­an­ţelor îm­potriva firmei depăşeşte 12 mi­lioane de lei. Administratorul judiciar a propus intrarea dezvoltatorului direct în faliment.

Adelaide Residence din Tunari

Pentru acest ansamblu de nouă blocuri, departe de finalizare, 38 de cre­ditori speră să recupereze cândva măcar o parte din banii plătiţi. Majoritatea creditorilor sunt persoane care au plătit zeci sau chiar sute de mii de euro pentru a intra în posesia unui apartament. Mai precis, chiar şi cea mai mică sumă de recuperat de­pă­şeşte 180.000 de lei. Acestora li se adaugă prestatorii de servicii, unii dintre ei având de recuperat peste un milion de lei. Totalul creanţelor împotriva firmei este de peste 26 de milioane de lei. Printre creditori se numără şi National Bank of Greece, care are de recuperat circa 18 mi­lioane de lei (4,35 milioane de euro) drept creanţă garantată. O situaţie specială este a mai multor persoane care au solicitat zeci de mii de euro de la dezvoltator, dar despre care administratorul judiciar susţine că „nu au făcut dovada că şi-au exprimat opţiu­nea pentru rezoluţiunea contractului de vân­zare-cum­părare înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă". Acestora li s-au respins, în tabelul preliminar, solicitările de recuperare a banilor, ur­mând să aştepte eventuala finalizare a apartamentelor promise. Problema e că cele nouă blocuri sunt în faze incipiente sau, în cel mai bun caz, oprite la jumătatea con­strucţiei. Iar datornicul South Pacific nu are resurse financiare pentru finalizarea proiectului decât dacă găseşte alte finanţări. „Debitoarea nu dispune de mijloace financiare pentru finalizarea ansamblului... Nici asociaţii şi nici credito­rul majoritar - Banca Românească - nu şi-au arătat disponibilitatea de a finanţa continuarea execuţiei lucră­rilor", indică administratorul judiciar într-un raport. Acesta susţine că în actualele condiţii nu există şanse reale de reorganizare a activităţii

Vectra Imobiliare, proiecte în Constanţa

Compania Vectra Imobiliare, parte a Grupului Vec­tra, a început mai multe proiecte în Constanţa şi Nă­vodari. Două dintre ansamblurile din Constanţa s-au finalizat şi vândut încă din 2007. Altele au rămas nefinalizate. Debitoarea a intrat în insolvenţă, dar nu a de­pus un plan de reorganizare în termenul legal prevă­zut. Administratorul judiciar ar urma să pro­pună in­trarea în faliment a firmei. Vectra are peste 80 de cre­ditori. Dintre aceştia, mai mult de 50 au de re­cu­perat ba­nii daţi pe apartamente care nu s-au fi­nali­zat. În ca­zul an­tecontractanţilor de apartamen­te, a­ceştia au de recuperat un to­tal de circa 9 milioa­ne de lei. Totalul cre­anţe­lor este de aproximativ 23 de mi­lioane de lei. CEC are de recuperat două cre­anţe, fieca­re de pes­te un mi­lion de lei, una garantată şi o alta chirografară.


Sursa

26 September 2011