Apartamentele cu bulină nu sunt acceptate drept garanţie de către bănci

Un grad de îndatorare maxim de 70% este posibil numai cu un punctaj mare din partea băncii la dosarul de credit

Câţi bani poţi să iei de la bancă după noile normeDoritorii de credite pentru locuinţe ar putea lua, în scurt timp, în medie, cu 26% mai mulţi bani de la bănci, după ce Banca Naţională a României (BNR) a relaxat acest tip de credit, săptămâna trecută. În acelaşi timp, cei care vor solicita un asemenea împrumut vor da un avans cu aproximativ 48% mai mic, faţă de condiţiile actuale, la un grad de îndatorare de 60%. Cu alte cuvinte, populaţia va putea lua credite mai mari cu avans mai mic.


Aşa arată situaţia pe hârtie, însă procentajele pot diferi de la o bancă la alta.

"Este greu de prezis în ce măsură vor relaxa băncile gradul de îndatorare, întrucât BNR dă posibilitatea fiecărei bănci să-şi facă propria strategie. Cert este că gradul de îndatorare admisibil va creşte cu câteva procente şi acest lucru va facilita accesul clienţilor la credite mai mari, cu o contribuţie proprie mai mică", explică Marina Sterpan, directorul de comunicare al Credit Zone – companie specializată în intermedierea de credite. Astfel, de la un grad de îndatorare de 35-45%, românii se vor putea împrumuta în limita a 55-60% din salariu. Sau chiar mai mult, până la 70% din venituri, însă doar dacă banca le acordă un scoring bun.

Proprietate de calitate pentru un împrumut ipotecar

Aşadar, o familie care vrea să achiziţioneze un apartament în valoare de 70.000 de euro, în condiţiile unui grad de îndatorare de 60%, are mai multe variante, în funcţie de regulamentul fiecărei bănci – deocamdată în curs de elaborare.

Presupunând că împrumutul ipotecar se va face pe o perioadă de 30 de ani, cu avans, solicitanţii trebuie să aibă un venit mediu lunar de aproximativ 4.000 de lei. Spre exemplu, cu un avans de doar 7.000 de euro, suma împrumutată va fi de 63.000 de euro. Solicitanţii vor obţine un scoring bun dacă vor garanta împrumutul cu "proprietăţi imobiliare de bună calitate", aşa cum se arată în măsurile luate de banca centrală, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Administraţie. "Interpretarea sintagmei rămâne la latitudinea fiecărei bănci în parte, după normele interne", explică Marina Sterpan.

Însă, ca regulă general valabilă, un imobil poate fi luat în garanţie numai dacă este intabulat şi poate fi asigurat. Termenul se poate transpune în practică printr-o proprietate ce poate fi valorificată rapid de bancă.

Cei care se gândesc să garanteze împrumutul cu o casă cu bulină roşie, confort III, ori o casă de paiantă sau chirpici pot să-şi ia adio de la credit, mai spune Sterpan. Cât despre casele din lemn, acestea sunt agreate ca garanţii imobiliare doar dacă au fundaţia construită.

21 January 2009