„Vând hoteluri ultra-luxoase, pentru a strânge bani de cauţiune” – aşa ar putea suna, pe scurt, anunţul unui mogul indian, ce încearcă să încheie din închisoare câteva tranzacţii imobiliare. Închis pentru fraudă în cel mai mare penitenciar din India, omul de afaceri Subrata Roy mai are la dispoziţie doar câteva zile pentru a plăti fabuloasa sumă de 1,6 miliarde dolari, necesară pentru a i se acorda eliberarea provizorie.

34835-subrata_roy.jpgMagnatul indian Subrata Roy scoate la vânzare cele mai luxoase proprietăţi din portofoliu – hotelurile The Plaza (din New York) şi Grosvenor House (din Londra). Motivul? Pentru a putea fi eliberat pe cauţiune din penitenciarul Tihar, din New Delhi, omul de afaceri trebuie să achite în numerar 1,6 miliarde dolari. Aceasta este cea mai mare cauţiune pe care o va plăti un deţinut, deşi au mai existat cazuri în care tribunalul a solicitat sume uriaşe pentru eliberare condiţionată - în 2004, un judecător texan a stabilit o cauţiune de 3 miliarde dolari pentru un evadat bogat, însă suma a fost redusă ulterior la 450.000 dolari.

  • Subrata Roy este fondatorul şi preşedintele grupului Sahara, al doilea mare angajator din India
  • În vârstă de 66 ani, magnatul este unul dintre cei mai importanţi şi influenţi 10 oameni de afaceri din India
  • Acuzat de spălare de bani şi de sfidare a Curţii, Subrata Roy a fost încarcerat în cel mai mare penitenciar din India, în urmă cu cinci luni

Grupul Sahara a fost fondat în 1978 şi desfăşoară afaceri în finanţe, infrastructură, imobiliare, media, retail, tehnologie, având în total circa un milion de angajaţi. De asemenea, grupul este principalul sponsor al echipei naţionale de cricket a Indiei, deţine peste 40% din acţiunile echipei de Formula 1 şi sponsorizează echipa naţională de hockey.

Hotelurile scoase la vânzare, bijuteriile din portofoliul grupului Sahara

34837-grosvenor_house_londra.jpgPentru a putea strânge fabuloasa sumă pentru cauţiune, tribunalul i-a acordat mogulului indian dreptul de a vinde din proprietăţile grupului Sahara. Portofoliul grupului cuprinde numeroase proprietăţi imobiliare, însă adevăratele motive de mândrie sunt Grosvenor House din Londra şi The Plaza Hotel din New York.

Grosvenor House este una dintre construcţiile reprezentative ale Londrei – pentru mai bine de un secol, proprietatea a aparţinut familiei Ducelui de Westminster, iar după Cel de-al Doilea Război Mondial, în locul acesteia, a fost ridicat actualul hotel. Cu aproape 500 camere, hotelul de cinci stele se află în inima capitalei britanice, în exclusivistul cartier Mayfair. Grupul Sahara l-a achiziţionat în anul 2010, contra sumei de aproape 790 milioane dolari

34836-the_plaza_new_york.jpgSimbol al New Yorkului, Hotelul The Plaza a fost deschis publicului în 1907, astăzi fiind declarat monument istoric. Luxoasa proprietate cu vedere către Central Park a găzduit de-a lungul timpului cele mai importante personalităţi ale lumii. În anul 2012, grupul Sahara a achiziţionat 75% din acţiuni, pentru care a plătit 570 milioane dolari.

În încercarea de a găsi cumpărători pentru ultra-luxoasele proprietăţi, omul de afaceri Subrata Roy a cerut conducerii închisorii Tihar, din New Delhi, să îi pună la dispoziţie un birou. Cererea i-a fost aprobată, astfel că mogulul a primit o încăpere cu o suprafaţă de 56 metri pătraţi, mobilată ca o sală de conferinţe, unde poate primi vizitatori şi unde poate avea videoconferinţe. 

NU RATA:

11 August 2014