Vacanţa de vară bate la uşă. Agenţiile de turism, dar şi particularii care îşi închiriază locuinţele au pregătit de luni de zile ofertele turistice. Vara aceasta este la modă "oferta de criză", un slogan menit să îi atragă pe români să-şi petreacă vacanţa pe litoralul românesc. 

CAZARE LITORAL ROMÂNIA – variante de crizăDeşi la prima vedere poate părea mai comod să stai la un hotel, vacanţa la particulari are şi ea avantajele ei.

Mulţi turişti aleg să stea la gazdă deoarece, în plin sezon e mai greu să găseşti locuri disponibile la hoteluri, dacă doresc să stea neapărat într-o anumită zonă a unei staţiuni.

"Avantajele închirierii unui apartament sau unei vile sunt, în primul rând, cele financiare, faptul că poţi alege din mai multe oferte diferite ca preţ şi confort. Poţi fi independent, să-ţi alegi singur programul şi ca şi chiriaş te simţi 50 % proprietar.

Dezavantajele ar fi că nu ai un mic dejun sau mai multe mese incluse în preţ şi servite fără niciun efort din partea ta, servicii de menaj şi de relaxare, alte programe, excursii, care ar putea fi incluse sau organizate de către agenţiile de turism" ne-a declarat Catalin Dardac, de la Boss Company.

Tot mai mulţi particulari au învăţat că pentru a avea succes nu este suficient doar să ofere o locuinţă curată şi utilată. De aceea pentru a atrage turişti noi şi pentru a-i fideliza pe cei care le-au călcat deja pragul, unii particulari oferă pe lângă cazare, şi servicii de menaj.

Dacă proprietarii de pensiuni şi apartamente de la munte au făcut turism şi pe timpul iernii, cei de la mare sunt  nerăbdători să-i primească pe turişti.

"Noi aici la mare, avem turişti doar câteva luni, cât e vremea bună. Acum cu criza asta nici nu ştiu cum o sa fie. Am lăsat preţul de anul trecut, chiar dacă lumina e mai scumpă,  apa caldă....", ne-a spui Matei Golea, un proprietar din Eforie Nord.  

"E clar că turiştii aleg să se cazeze în localităţile şi staţiunile care sunt amplasate cât mai aproape de plajă, de mare unde să nu aibă grija că le poate lipsi ceva. Dacă vorbim de Constanţa, cea mai căutată şi solicitată zonă este cea de Nord mai ales staţiunea Mamaia, unde în ultimii ani s-a simţit o transformare radicală" adaugă Cătălin Dardac, de la Boss Company.

Mamaia este de departe cea mai scumpă staţiune de pe litoralul românesc. Spre exemplu, pentru o cameră dublă într-o vilă, situată în nordul a staţiunii, la o distanţă de plajă de 500 metri, până la mijlocul lunii iunie, turiştii plătesc 70 de lei pe noapte. Din 16 iunie şi până pe 15 iulie preţul creşte cu 20 de lei pe noapte, ajungând în plin sezon la 130 de lei de cameră. De la începutul lunii septembrie preţul scade la 75 de lei pe noapte. Turiştii au la dispoziţie un loc de grătar, bucătărie utilată, internet wireless gratuit. Camerele au grup sanitar propriu, aer condiţionat şi cablu TV.

De asemenea, în zona Mamaia, Constanţa se pot închiria atât apartamente vechi, cât şi noi. Ca exemplu, am găsit o garsonieră, într-un bloc mai vechi, în zona Delfinariului unde chiria pe noapte pentru două persoane este de 120 de lei până la sfârşitul lui iunie, urmând să crească cu 20 de lei pe noapte până în 15 iulie, când preţul ajunge la 160 de lei pe noapte. Vârful este atins la 1 august, 170 de lei pe noapte pentru două persoane. Vezi garsoniere de vanzare in Constanta.

Pentru un apartament nou, cu două camere, proprietarul cere pe noapte, pentru două persoane 70 de euro până la sfârşitul lunii iunie. Pentru acelaşi apartament găsit de noi, patru persoane vor plăti 80 de euro. În plin sezon (15 iul - 20 august) preţul este de 110 euro pentru două peroane. Patru persoane vor achita 130 de euro pe noapte.

În centrul staţiunii Neptun, la o distanţă de circa zece minute de mers pe jos de mare, am găsit un apartament cu două camere cu 150 lei/noapte până pe 15 iulie, iar din 16 iulie cu 50 de lei/noapte mai scump. Cine ar închiria în primele două săptămâni din august trebuie să-şi rezerve 250 de lei pentru fiecare noapte de şedere.  

În aceeaşi zonă, în Neptun pentru o cameră dublă într-o vilă, turiştii pot sta cu 100 de lei/noapte, în perioada 1 iulie - 14 iulie. Cine îşi ia concediu în a doua jumătate a lunii iulie, va scoate, în plus din buzunar 50 de lei pe noapte, pentru aceeaşi cameră dublă. Dacă sezonul va merge bine şi proprietarii îşi vor permite să perceapă tarifele pe care le-au pus în plan.

În Eforie Nord, la zece minute de plaja de la Belona, o noapte de cazare costă 100 de lei

între 1 iulie şi 15 iulie şi 140 de lei între 16 iulie - 20 august. De la 1 septembrie tariful scade, ajungând la 60 de lei pe noapte.

Cea mai ieftină vaiantă rămâne cea cu cortul, dar asta evident pentru cei care gustă genul, iar confortul nu este pe primul loc.

9 June 2009