Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Mândrie a vremurilor apuse, Cazinoul din Constanța atrage străinii pasionați de fotografie (FOTO)

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 1891

Simbol al luxului din anii de glorie ai României, Cazinoul din Constanța continuă să atragă turiști, deși se află într-o stare avansată de degradare. Recent, această clădire a fost subiectul unei expoziții de fotografie, fiind promovată pe plan internațional de un fotograf olandez, impresionat de imaginea actuală și de istoricul bogat al clădirii.

Mândrie a vremurilor apuse, Cazinoul din Constanța atrage străinii pasionați de fotografie (foto Roman Obroek)Cazinoul din Constanța este una dintre cele mai frumoase construcții de pe malul mării, simbol al eleganței de la începutul secolului trecut. Dacă în alte țări, o astfel de clădire ar fi fost renovată spectaculos și tranformată într-unul dintre cele mai importante puncte turistice, în România, ea zace în ruină, abandonată, în ciuda promisiunilor de consolidare făcute de autorități de-a lungul anilor. Adevărată bijuterie arhitecturală amplasată într-un cadru de vis, Cazinoul continuă să atragă turiști români și străini, fascinați de frumusețea degradată.

Fotograful olandez Roman Obroek a adus superba clădire în lumina reflectoarelor internaționale, realizând o serie de fotografii spectaculoase. Acesta și-a aranjat o excursie în România special pentru a fotografia Cazinoul, incluzându-l în expoziția dedicată clădirilor ruinate.

„Am călătorit special în România, pentru a fotografia acest cazino părăsit absolut uluitor. Fotografiez locuri abandonate din zone urbane și, de obicei, nu dezvălui detalii despre ele. Dar aceasta este o clădire istorică atât de cunoscută în România, încât nu pot să îi ascund numele. Mai mult de atât, este păzită 24/7 și nu se poate intra decât cu permisiune. Listată de Ministerul Culturii ca monument istoric, aceasta a fost, la vremea sa, una dintre cele mai glorioase construcții din întreaga țară. Din păcate, a fost lăsată în paragină și probabil că va ajunge la nivelul la care nu va mai putea fi consolidată și renovată. Istoricul clădirii este la fel de impresionant ca și imaginea sa, iar în această serie de fotografii am încercat să surprind cât mai multe detalii, folosind numai lumină naturală”, a precizat fotograful olandez Roman Obroek.

Cazinoul de pe malul mării este una dintre primele clădiri ridicate în Constanța, pe locul unei construcții de lemn, dedicată spectacolelor de teatru. Ridicarea unei clădiri după modelul marilor cazinouri europene a început în anul 1904, antreprenor al Cazinoului fiind fiul lui Ion Creangă.

Clădirea a fost concepută, inițial, de arhitectul Petre Antonescu, stilul său inspirându-se din tradițiile artei românești. Însă după terminarea fundației, autoritățile au adus un arhitect francez pentru a continua proiectul. Daniel Renard a renunțat la elementele românești în favoarea stilului Art Nouveau, curent aflat la început de drum în România. terminat și inaugurat în anul 1910, edficiul constănțean a fost aspru criticat de mulți cetățeni, fiind un subiect controversat, la vremea respectivă. Rezultat al unei investiții de circa 1,3 milioane de lei (făcute de Consiliul Comunal), Cazionul și-a deschis sălile cu jocuri de noroc un an mai târziu, devenind rapid principala atracție a orașului Constanța.

Reușind să supraviețuiască celor două Războaie Mondiale, Cazinoul a fost închis și lăsat în paragină după anul 1990, deoarece costurile de întreținere au devenit prea costisitoare. Până în prezent, autoritățile locale nu au reușit nici să găsească un cumpărător pentru această bijuterie de pe malul mării și nici să folosească fonduri europene pentru a o restaura.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video