Circa 1,5 milioane mp de spatii de retail se afla in diverse stadii de dezvoltare pe piata locala, doar 10% fiind in constructie, in timp ce pentru restul lucrarile fie nu au inceput, fie au inceput si au fost oprite, se arata in raportul "Romanian Retail Market 2010", lansat de consultantul imobiliar CBRE Romania la targul MAPIC de la Cannes.

15223-95568_articol.jpgO parte din proiectele de retail se afla in prezent in constructie, o alta parte este reprezentata de proiecte anuntate, insa neincepute, in timp ce in alte cazuri lucrarile de constructie au inceput, dar au fost oprite, se arata in raportul companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania. De asemenea, exista proiecte despre care nu se mai stie nimic din 2008, insa care, in conditii favorabile de piata, pot fi regandite.

"Sunt planficate mai multe proiecte, cu o suprafata totala de 780.000 mp, in timp ce altele au fost oprite - circa 609.000 mp si doar 10% din proiectele anuntate se afla in constructie, reprezentand aproximativ 123.000 mp. La acestea se adauga proiectele comerciale inchise, care nu sunt functionale in prezent: Armonia Braila, Trident Shopping Center Sibiu si Manoil Mall Galati", spun consultantii CBRE.

Printre centrele comerciale anuntate pentru deschidere in urmatoarele 12-24 de luni se numara: Maritimo Shopping Center (dezvoltat de Immofinnanz in Constanta) si Palas Iasi (dezvoltat de Iulius Group), ambele avand ca ancora supermarketul Auchan.

La acestea se adauga parcurile de retail din Bucuresti: Colosseum Park (in zona Chitila) si Pallady Shopping Park (iesirea din Bucuresti spre A2). La nivel national, Cora a achizitionat un teren in Drobeta Turnu Severin unde intentioneaza sa construiasca propriul hipermarket, a carui inaugurare este asteptata inceputul anului 2012, iar BelRom a anuntat dezvoltarea unui proiect de 50.000 mp pe o parte a platformei Electroputere Craiova.

Stocul de spatii moderne de retail din Romania este estimat in prezent la 2,17 milioane mp, fiind compus din centrele comerciale si parcurile de retail. Media de spatii comerciale se ridica astfel la 101 mp/mia de locuitori. Orasele cele mai bine dezvoltate sunt: Pitesti (500 mp/mia de locuitori), Cluj Napoca (454 mp/mia de locuitori) si Bucuresti (411 mp/mia de locuitori). Cele mai mici stocuri se inregistreaza in Satu-Mare (89 mp/mia de locuitori) si in Craiova (56 mp/mia de locuitori).

Romania ocupa locul 15 in top 20 al celor mai cautate tari pentru expansiunea retailerilor, arata un studiu recent al companiei CBRE. Anul trecut, tara noastra s-a aflat pe locul al optulea in topul primelor 56 tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) luate in calcul de marii jucatori din retail pentru extinderea planificata in 2010.


Sursa

22 November 2010