CB Richard Ellis România a intermediat, în prima jumătate a acestui an, tranzacţii în valoare de 26 de milioane de euro pe segmentul de birouri. Suprafaţa tranzacţionată de companie în contracte de închiriere, renegociere sau prelungiri de contracte este de 28.600 mp.

13857-.jpgAstfel, în perioada ianuarie-iunie 2010, CBRE România a avut o cotă de piaţă de 36%, rezultat care poziţionează compania pe locul 1 în perioada respectivă. Pe locurile imediat urnătoare se situează DTZ cu 23 de procente şi The Advisers cu 9%, arată datele adunate din piaţă.

„În acest an, am observat dorinţa chiriaşilor de a pune accent pe eficientizarea spaţiilor, precum şi pe calitatea sediilor alese. Nu puţine au fost cazurile celor care au preferat să se mute în alte clădiri cu costuri de relocare suportate de noul proprietar, unde însă aveau condiţii mai bune faţă de fostul sediu, agreând pentru o chirie la un nivel similar", a declarat Cătălina Jigman, Head of Office Agency, CB Richard Ellis Romania.

Printre clienţii CBRE de pe piaţa românească în 2010 se numără AIG (720 mp in Victoria Center), Embassy (550 mp in City Gate), Maxbet (1.500 mp in Matrix BC), MedLife (1.200 mp in Porumbaru BC), Porr (950 mp in Pipera Business Tower), Piraeus Bank (1.330 mp in Romanitza Center) şi Rompetrol (9.300 mp in City Gate).

Printre cei mai activi chiriaşi s-au evidenţiat operatorii de servicii medicale private, o piaţă aflată în expansiune în acest moment.

Preferinţa operatorilor de servicii medicale de a deschide clinici în clădiri de birouri se explică printr-o serie de avantaje pe care aceştia le au în respectivele locaţii: proximitatea faţă de clienţii corporate, detaliile tehnice ale clădirilor de birouri ce permit compartimentarea şi amenajarea la standarde superioare, numărul extins de locuri de parcare, proximitatea faţă de mijloacele de transport în comun.

În ceea ce priveşte tendinţele de pe piaţa office din Capitală s-au remarcat eficientizarea spaţiilor în conformitate cu politicile de tăiere a costurilor, subînchirierea spaţiilor, relocarea cu costuri zero (suportate de noul proprietar) în proiecte mai bune din punct de vedere calitativ şi renegocierea tarifelor de mentenanţă.Pe de altă parte, reprezentanţii DTZ Echinox susţin că această companie a intermediat un sfert din tranzacţiile înregistrate pe piaţa birourilor în trimestrul întâi şi că, de fapt, cifrele anunţate de concurenţă nu sunt corecte.

"Cifrele anunţate astăzi de CBRE cuprind şi tranzacţii din ultimele 3 luni, astfel că ele trebuie calculate în contextul primelor 3 trimestre, nu al semestrului întâi, şi trebuie ponderate cu cifrele corecte înregistrate de ceilalţi actori importanţi din piaţă", a declarat Mădălina Cojocaru, Head of the Office Department, DTZ Echinox.

Astfel, în prima jumătate a acestui an DTZ a intermediat 24,67% din tranzacţiile efectuate pe segmentul office, iar CBRE România doar 20,74%, arată datele consolidate ale departamentelor de research ale celor mai importante companii de consultanţă imobiliară. În ceea ce priveşte rezultatele obţinute în primele trei trimestre din 2010, DTZ Echinox a intermediat 25,98% din totalul tranzacţiilor înregistrate pe piaţa spaţiilor de birouri, în timp ce CBRE s-a ocupat de doar 16,16% dintre acestea.


27 September 2010