Pe măsură ce vânzările dezvoltatorilor imobiliari încetinesc, reclamele la ansamblurile rezidenţiale devin tot mai tentante. Preţurile cele mai mici, oaze de verdeaţă, suprafeţe generoase... clientului i se promite totul!

Poate pe bună dreptate, dar nu ai de unde să ştii asta până nu verifici. În spatele promisiunilor de perfecţiune pot fi probleme, atrag atenţia agenţii imobiliari.

În momentul în care aţi găsit apartamentul ideal şi vreţi să îl cumpăraţi, asiguraţi-vă că o să îl şi primiţi aşa cum v-a fost prezentat. Pentru a nu îi permite dezvoltatorului să trişeze la suprafeţe, anexaţi o schiţă a apartamentului la contractul de vânzare-cumpărare.

Oamenii, în general, nu se informează ce  cumpără: suprafaţa construită sau suprafaţa utilă a proiectului. Suprafaţa utilă include şi spaţiile comune, care îţi pun în cârcă foarte multe alte costuri la care dacă nu suntem atenţi, ajungem să plătim mult mai mult decât credem.", declară Lavinia Ghiocel, consultant imobiliar.

Este logic, pentru că imobilul se vinde cu totul, nu păstrează dezvoltatorul scara blocului şi o închiriază apoi locatarilor. Fiecare apartament are o cotă parte din spaţiile comune: casa scării, spaţii de serviciu, holuri, tot ce înseamnă imobilul respectiv, inclusiv amenajările extra-clădire gen garaje anexate", o completează Carmen Mihăiţă, managing partner al agenţiei VELES.

Diferenţa dintre suprafaţa utilă şi cea construită este de aproximativ 15-20%.

Atenţie la costurile de întreţinere!

Tot spaţiile comune sunt cele care pot aduce o groază de bătăi de cap şi după achiziţionarea apartamentului. Costurile de administrare pot fi uriaşe, dacă administrarea este făcută defectuos.

Am văzut un ansamblu din Lacul Tei unde întreţinerea la o garsonieră era 1.050 lei,  iar cota de plătit pentru întreţinerea curţii şi a spaţiului verde era undeva la 550 lei. Iar la un apartament de patru camere, întreţinerea era de 40 şi ceva de milioane", spune Lavinia Ghiocel.

Soluţia este să te asiguri că administrarea este făcută în regim propriu sau printr-un intermediar, dar la costuri decente.

Este riscant să preiei contractele dezvoltatorilor pentru că poţi să te trezeşti că plăteşti întreţinerea incintei mai mult decât face întreţinerea apartamentului tău", continuă Ghiocel. Dar Carmen Mihăiţă propune  o soluţie de mijloc: Varianta optimă, civilizată şi fără costuri foarte mari este angajarea unei firme de administrare de imobile. În primul rând, firma aceasta este o firmă tampon între asociaţia de locatari şi furnizorii de utilităţi şi de servicii. De multe ori, firma de administrare, pune ea banii în avans în anumite situaţii, chiar dacă nu are sumele încasate de la locatari, şi plăteşte diverse utilităţi şi servicii să nu se ajungă în neplăcuta situaţie  de a-ţi închide lumina pe scară.

 
Sursa

10 June 2010