Multi dintre romanii care traiesc in Spania si Italia locuiesc in apartamente sau vile inchiriate impreuna cu alte familii, impartind astfel chiria si cheltuielile lunare de intretinere. Chiriile sunt asemanatoare cu cele din Romania sau chiar mai mici si, de cele mai multe ori, cheltuielile sunt incluse.

13676-200417_articol.jpg* Oana traieste in Madrid de patru ani. In prezent, locuieste in in zona Chamberi, insa in ultimii ani a schimbat trei apartamente. "Intre 2006 si 2007 am inchiriat un apartament cu doua camere, la demisol, pentru care plateam o chirie 800 euro/luna plus 80 euro/luna cheltuieli. In perioada 2007-2009 am locuit intr-un duplex (n.r: apartament desfasurat pe doua niveluri), cu patru camere si terasa, amplasat la ultimul etaj. Plateam 2.100 euro/luna, cu cheltuieli incluse", povesteste ea, citata de Wall-Street.


* Din 2009 si pana in prezent, Oana a inchiriat o camera intr-un apartament cu cinci dormitoare, la etajul sapte. Chiria variaza intre 450 si 600 euro/luna, in functie de dimensiunea camerei si de facilitati. De exemplu, o camera cu baie proprie costa 600 euro/una, spune romanca.

* Ana-Olimpia a plecat in Italia in urma cu opt ani. In prezent, locuieste in orasul toscan Lucca, unde a inchiriat o garsoniera cu 400 euro/luna, intr-o cladire recent construita, cu un etaj. Garsoniera sa este amplasata la parter.

* Tot un roman stabilit in Italia este si Marius, care a parasit Romania acum sapte ani. Marius locuieste in orasul Pescara, din regiunea Abbruzo, intr-o vila cu sapte camere si curte spatioasa, pentru care plateste o chirie de 700 euro/luna.

Spre comparatie, in Romania, in orasul Bacau, o vila cu cinci camere, construita in acest an, este scoasa la inchiriere pentru 1.200 euro/luna.

Sursa

22 September 2010