Atunci când vine momentul să îşi vândă apartamentul, mulţi proprietari investesc în renovare, în încercarea de a se poziţiona cât mai sus cu preţul. Totuşi, puţini dintre ei ştiu punctual ce anume este cu adevărat valoros pentru clienţi, consilierii lor şi birourile notariale. Fiecare punct cheie al proprietăţii de vânzare este analizat atent şi, în funcţie de starea lui, valoarea totală a locuinţei creşte sau scade. Variaţiile de preţ pe care le poate aduce fiecare criteriu în parte sunt de nivelul a sute de euro fiecare.

31066-dscn5854.jpgGrila notarilor arată valori standard pentru case şi apartamente, în funcţie de anul de construcţie, structura şi modul în care a fost întreţinută locuinţa. Aceste date sunt un reper pentru piaţa imobiliară, dar ele nu sunt bătute în cuie. Fiecare locuinţă este analizată individual, iar valoarea acesteia poate să crească ori să scadă în funcţie de particularităţile ei. Unul dintre cele mai puternice motive pentru scăderea preţului este o structură deteriorată a clădirii.

„La clădirile care prezintă risc seismic ridicat, identificate cu “bulina roşie” ca urmare a expertizării tehnice de rezistenţă şi stabilitate, conform prevederilor Normativ P100/92-96, se aplică o reducere de 30%”, se arată în Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare pe anul 2013 în Municipiul Bucureşti.

Blocurile reabilitate sunt un motiv în plus pentru a vinde mai scump

Dacă structura blocului corespunde standardelor de siguranţă, se trece la analiza interioară a locuinţei. În acest context, există o grilă de corecţii care se aplică în cazul fiecărei locuiţe în parte. Și de data aceasta, starea tehnică este cel mai important aspect. Astfel fiecare casă ori apartament poate să fie vândut mai scump în următoarele condiţii:

  • Dacă are o stare tehnică foarte bună, se adaugă 1,10%
  • Dacă stare tehnică este satisfăcătoare, se adaugă 0,95%
  • Apartamentele situate în blocuri reabilitate termic pot primi în plus 1,05%
  • O locuinţă cu finisaje superioare se poate vinde cu 1,15% în plus

Similar, preţurile scad dacă aceste criterii nu sunt întrunite. Un apartament neîngrijit sau, mai mult, o casă lăsată în paragină, poate avea un preţ de grilă cu câteva sute de euro mai mic.

  • Lipsa instalaţiilor se sancţionează cu 0,90%
  • Lipsa finisajelor se sancţionează cu 0,75%
  • Lipsa anvelopei (închideri, compartimentări, învelitoare) se sancţionează cu 0,85%
  • Finisajele de calitate inferioară pot scădea preţul cu 0,90%

Garajul şi boxa cresc considerabil valoarea locuinţei

Pentru a rămâne ancoraţi în realitate, notarii au întocmit însă grila în funcţie de starea în care se află cele mai multe locuinţe: un nivel mediu de finisare. Astfel, cei mai mulţi dintre clienţi ar trebui să se regăsească în preţul standard afişat şi să fie nevoie să aplice corecţiile.

„Valorile informative determinate au fost calculate în următoarele ipoteze: finisaj mediu, stare tehnică bună, clădirea complet terminată, cu toate lucrările de finisaj necesare, inclusiv balcoanele şi trotuarul înconjurător. Perioada la care se stabileşte valoarea tehnică, este perioada în care au fost construite, aplicând corecţii în funcţie de uzura în timp, regim de înălţime, grad de confort, stare tehnică”, arată acelaşi raport.

Anexele locuinţei se calculează şi ele separat. Astfel, locurile de parcare şi cele de depozitare pot creşte valoarea apartamentului aproape le fel de mult cum o fac şi finisajele superioare.

  • Valoarea orientativă a garajelor supraterane: 220 euro/mp
  • Valoarea orientativă a garajelor subterane : 250 euro/mp
  • Valoarea orientativă a boxelor : 130 euro/mp

CITEŞTE ŞI: Momentul oportun pentru cumpărarea unei locuinţe? Tu ţi-l faci!

 

16 July 2013