Aveţi un credit şi ratele sunt acum prea mari comparativ cu venitul dumneavoastră, iar banca pare să nu vă ierte? Nu vă alarmaţi! Există o instituţie care negociază în locul dumneavoastră cu banca încercând să găsească cele mai bune soluţii astfel încât să vă onoraţi datoriile.

Ionut ButoiCe trebuie făcut ne spune Ionuţ Butoi, director de dezvoltare în cadrul Bursei Române de Creanţe.


Ce este Bursa Română de Creanţe?
Bursa Romana de Creanţe este o companie privată de interes public în domeniul reglării şi închiderii circuitelor financiare de tip creanţă-debit, acţionând la ambele capete ale acestor circuite financiare defecte: atât în sensul încasării creanţelor posesorilor de creanţe (creditorii), cât şi în sensul administrării de debite pentru debitori, ambii putând fi clienţi ai Bursei.

Orice debit restant neachitat, neonorat generează în mod implicit şi implacabil o creanţă neîncasată. Debitul restant constituie geneza, cauza, iar creanţa neîncasată constituie consecinţa, efectul. Cum nu exista efect fără cauză, nu putem avea debit restant fără creanţă neîncasată. Aceasta este ocupaţia Bursei: reglarea şi închiderea circuitelor financiare defecte şi deteriorate profund de criza economică. De acest aspect de ocupă specialiştii şi profesioniştii Bursei - Brokeri şi Administratori de Debite.

Cui se adresează Bursa Română de Creanţe? Cine poate beneficia de serviciile dumneavoastră?
Bursa se adresează tuturor posesorilor de creanţe (creditorilor) care nu au reuşit încasarea creanţelor, precum şi tuturor debitorilor care nu mai reuşesc achitarea acestora şi nu mai pot suporta consecinţele acţiunilor iniţiate de creditori împotriva lor. Bursa Română de Creanţe se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice, companiilor cu capital privat/de stat/ regiilor autonome/asociaţiilor agricole/PFA-urilor/ întreprinderilor individuale/ IFN-urilor/băncilor comerciale/companii de leasing/de asigurare-reasigurare, fondurilor de investiţii/pensii. Tuturor entităţilor economice financiare, administrative, cu sau fără atribut fiscal. Tuturor finanţatorilor, creditorilor, dar şi tuturor datornicilor, debitorilor.

Ce trebuie să facă proprietarul unui apartament, spre exemplu sau un dezvoltator imobiliar care are probleme financiare şi nu îşi mai poate achita ratele la bancă?
O persoana fizica/juridică cu probleme financiare generate fie de neîncasarea propriilor creanţe îndreptate împotriva debitorilor, fie de neachitarea debitelor restante se poate adresa BRC direct la sediul central sau la reprezentanţii zonali, sucursalele şi centrele zonale ori partenerilor oficiali ai Bursei, dând un telefon, fax, e-mail pentru a face cunoscută problema financiară înregistrată şi a cere sprijinul Bursei pentru rezolvarea acesteia.

Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze o persoană care are probleme financiare?
După ce contactează Bursa, persoana/societatea trebuie să pună la dispoziţia Bursei documentaţia (in copie) din care să reiasă izvorul creanţei debitului, situaţia juridică a creditorului/debitorului, precum şi toate informaţiile pe care Bursa le consideră necesare şi utile în scopul încasării creanţelor administrării debitelor clienţilor acestora.

Bursa va analiza şi verifica aceste documentaţii după care va propune clientului respectiv negocierea clauzelor contractuale, încheierea şi semnarea contractului dintre Bursă şi client.
Odată semnat contractul, Bursa va iniţia şi aplica toate demersurile diligenţele, procedurile necesare derulării contractului, precum şi strategiile specifice pe care le are în vedere pentru atingerea obiectivului contractului: încasarea creanţelor sau administrarea debitelor în cele mai avantajoase condiţii pentru client.

Aveţi mulţi clienţi care nu îşi mai pot acoperi ratele?
Avem foarte mulţi clienţi care pe fondul neachitării ratelor către bănci, companii de leasing operaţional şi imobiliar, Instituţii Financiare Non-bancare, companii de asigurare care încep să înregistreze debite pentru care nu mai au variante de rezolvare, în sensul achitării lor şi apelează în aceste situaţii la serviciile Bursei. Cu cât se adresează Bursei mai târziu, cu atât problemele lor financiare şi particulare devin mai grave.

Care este suma minimă (datorată de un client unei bănci) pentru care acceptaţi să vă implicaţi?
Suma minima pentru care Bursa îşi oferă serviciile este de regulă 50.000 Euro, atât pentru creanţe, cât şi pentru debite. Se acceptă şi pachete de maximum patru-cinci creanţe/debite care însumate să realizeze condiţia minimă de accesare a serviciilor, adică de 50.000 Euro.

Care sunt pretenţiile dumneavoastră financiare?
Pretenţiile noastre financiare se regăsesc sub forma unor onorarii încasate de la clienţi in marea lor parte la momentul încasării creanţelor sau administrării debitelor în condiţii cât mai avantajoase pentru clienţi. Aceste onorarii sunt negociate de la caz la caz cu clienţii Bursei.

Când aţi început activitatea?
La începutul acestui an am început în forţă, iar în cadrul Târgului Naţional Imobiliar organizat la Palatul Parlamentului am lansat un nou pachet de servicii special pentru piaţa imobiliară. Este vorba de pachetul imobiliar debitat activ.


28 September 2010