Preţurile mai mici ale imobilelor construite înainte de '89 şi amplasarea bună atrag cumpărătorii. Ansamblurile rezidenţiale au şi ele avantaje, dar în momentul de faţă concurează cu greu cu imobilele vechi. Principalele diferenţe între blocurile vechi şi cele noi din punct de vedere arhitectural, al siguranţei, dar şi al facilităţilor oferite.

19238-138778maxim.jpgÎn ultimii ani dezvoltatorii se află într-o competiţie acerbă cu proprietarii de locuinţe vechi în câştigarea clienţilor. Este adevărat că imobilele noi au multe avantaje, dar pe de altă parte locuinţele vechi oferă un preţ mai mic şi o amplasare mai bună.

"Oamenii şi-ar dori să se mute într-un apartament nou, ar prefera să nu stea în mijlocul oraşului dacă nu ar fi vorba de preţ. Preţul şi locaţia sunt mai avantajoase în cazul unui imobil vechi. În momentul de faţă, de aceea au loc şi mai multe tranzacţii în rândul apartamentelor vechi", a declarat, pentru Curierul Naţional, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker.

Avantajele şi dezavantajele locuinţelor noi

Be Igloo, companie care se ocupă cu vânzarea unor ansambluri rezidenţiale noi, a prezentat ieri într-un comunicat principalele diferenţe între blocurile vechi şi cele noi din punct de vedere arhitectural, al siguranţei, dar şi al facilităţilor oferite, capitole la care construcţiile noi se detaşează clar de cele realizate până în anii '90.

Pentru a oferi o alternativă la locuinţele vechi, care nu au beneficiat de o atenţie deosebită din partea constructorilor în ceea ce priveşte atât arhitectura şi designul, cât şi siguranţa viitorilor locatari, dezvoltatorii s-au axat mai ales pe aceste aspecte, pentru care alocă 15-20% din investiţia totală în proiect, se mai arată în documentul citat. Spre deosebire de urbanizarea intensivă din perioada comunistă, care s-a realizat prin construirea de blocuri tip, ansamblurile rezidenţiale noi prezintă o arhitectură individualizată ce poate fi percepută ca atare şi ţine cont de cerinţele şi restricţiile terenurilor pe care sunt amplasate. Ansamblurile rezidenţiale noi au o arhitectură unitară în cadrul ţesutului urban, faţă de proiectele tip, nediferenţiate ale celor vechi. Acestea se supun sitului pe care sunt construite şi nu invers. Iau în calcul orientarea faţă de punctele cardinale şi sunt construite în consecinţă.

În acelaşi timp, locuinţele vechi pot fi amplasate în clădiri cu arhitectură veche dar preţioasă.
Blocurile vechi, găsite în general în cartierele de tip "dormitor", de cele mai multe ori nu respectă, încă din faza de proiect, reglementări care azi par fireşti, reglementări esenţiale cum ar fi cele impuse de urbanismul sanitar, referitoare la ventilaţie, distanţă minimă între două clădiri, umbrire şi însorire.

Blocurile realizate înainte de modificarea normativelor nu respectă ultimele reglementări legate de rezistenţa la seism sau siguranţa în caz de incendiu.

Diferenţe de facilităţi

În prezent, normativelor li s-au adăugat unele reguli impuse de evoluţia firească a unui oraş, precum minimum necesar de locuri de parcare raportat la numărul de unităţi locative, ori minimum necesar de spaţii verzi în proximitate, distanţe minime de evacuare în caz de incendiu ori rezistenţă în caz de seism. Spaţiile interioare ale apartamentelor vechi sunt subdimensionate, raportate doar la strictul necesar, nu şi la confortul fizic şi psihic.

Complexurile rezidenţiale oferă spaţii de tip semipublic, accesibile rezidenţilor, şi locuri de parcare suficiente numărului de locuinţe, atât supraterane cât şi subterane, spre deosebire de cele vechi, care nu au spaţii verzi utilizabile şi nici locuri de parcare suficiente.

În timp ce ansamblurile rezidenţiale noi oferă apartamente cu suprafeţe mari, locuinţele vechi oferă spaţiul necesar.

"În perioada de criză s-a observat apariţia unor proiecte de dimensiuni mici care au avut succes. Sunt cazuri în care au vândut sute de unităţi pe timp de criză. Criteriul de bază fiind achitarea ratei de 300-400 de euro/lună", a mai spus Valentin Ilie.

Aşadar se caută locuinţe mici, amplasate cât mai aproape de centrul oraşului. În continuare "se vor aplica ajustări de preţuri pentru proiectele vechi. Acum segmentul nou creşte", a mai adăugat CEO-ul Coldwell Banker.


Sursa

16 June 2011