Desi tranzactiile de pe piata locala de imobiliare au scazut aproape la jumatate, in luna aprilie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, puteti totusi sa faceti un profit bun, prin vanzarea unei locuinte.

Ce greseli sa evitati cand vreti sa vindeti o locuintaTrebuie, insa, sa nu picati in plasa vanzatorului neexperimentat si sa evitati cateva greseli, ce s-ar putea dovedi fatale pentru tranzactia pe care incercati s-o efectuati.

Iata o lista de greseli frecvente, intocmita de Smart Money:

- Sa nu verificati agentul imobiliar: o astfel de persoana va poate ajuta considerabil sa gasiti un cumparator, fiind familiar cu detaliile pietei de profil. Insa trebuie sa va interesati cate case a reusit sa vanda pana acum, daca a obtinut preturi bune pentru ele si daca este specializat pe tipul de locuinte pe care incercati s-o vindeti si zona respectiva. De asemenea, trebuie sa stiti foarte clar care este taxa pe care o percepe pentru serviciile sale.

- Stabilirea unui pret prea mare: chiar daca ati cumparat casa in perioada de varf a pietei imobiliare, trebuie sa fiti constient ca, de atunci, preturile au suferit o corectie drastica. Pentru a stabili un pret bun, aflati la ce valoare s-au vandut alte proprietati din aceeasi zona, in ultimul timp, si cat timp au stat la vanzare.

- Sa asteptati sa-si revina piata: Potrivit specialistilor, sectorul imobiliar nu va recupera din pierderi decat in prima jumatate a anului viitor. In acest moment, valoarea apartamentelor s-a depreciat chiar si cu 20 - 30%, in functie de locatie si calitatea lor, insa ar putea scadea si mai mult in acest an, spun analistii din piata. Prin urmare, asteptarea nu ar conduce decat la o pierdere si mai mare pentru buzunarele dumneavoastra.

- Sa nu postati fotografii odata cu anuntul de vanzare: aspectul este foarte important pentru clienti. Incercati sa scoateti in evidenta, in fotografii, zonele cele mai importante: bucataria, baile, spatiile deschise.

- Publicitatea falsa: retusarea pozelor sau o descriere prea pompoasa nu va aduce beneficii, dimpotriva.

- Sa nu oferiti ceva in plus: De abia ati decorat casa? Poate ar trebui sa va ganditi sa o vindeti cu totul, mobila, tablouri etc. Cumparatorii ar putea fi interesati de o asemenea oferta, la un pret bun.

- Sa amanati reparatiile: Doar pentru ca vreti sa vindeti locuinta, nu inseamna ca nu trebuie sa reparati podeaua din bucatarie sau instalatia electrica. V-ar costa mult mai mult sa reduceti aceste cheltuieli de la pretul de baza, decat sa le reparati singuri.

Sursa

8 May 2009