Soarta imobiliarelor din 2010 va fi decisă în mare măsură de viitorul preşedinte, care va desemna noul guvern şi strategia fiscală. În ambele variante este puţin probabil ca taxele să scadă, în ciuda promisiunilor electorale, relevă o analiză realizată de o agenţie de politici publice.

Ambii candidaţi susţin programe care vizează locuinţele. Astfel, Traian Băsescu şi PLD vor să meargă mai departe cu Prima casă, în variantă îmbunătăţită, Mircea Geonă mizează pe locuinţele sociale.

„Analizând comparativ programele, dacă Prima Casa se adresează (cel puţin în intenţie) pe lanţul vertical al sectorului, dezvoltatorilor şi constructorilor, programul locuinţelor sociale se adresează în mod special constructorilor şi sectoarelor conexe", declară Laura Florea, managing partner, Point Public Affairs.

Vă prezentăm mai jos cele două scenarii probabile, conform prognozelor reprezentanţilor Point Public Affairs, agenţie de lobby şi public affairs.

Scenariul numărul 1

„În cazul in care Mircea Geoană va câştiga alegerile, viitorul pare deja prefigurat prin acordul care a fost semnat între PSD şi PNL.

Astfel, acordul prevede, chiar la primul său punct reducerea fiscalităţii ca motor al dezvoltării economiei, iar la punctul 7 - Sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor şi a celor cu venituri mici). Pentru sectorul imobiliar, aceste puncte programatice se traduc în:

1. menţinerea şi apoi scăderea cotei unice de la 16% la 14% (aflat în programul PNL), precum şi renunţarea la impozitul forfetar aplicat societăţilor comerciale. Şansele de scădere a fiscalităţii sunt însă discutabile, în condiţiile în care România este într-un acord ferm cu FMI, în care sunt impuse anumite condiţii.

De altfel, Mihai Tănăsescu, reprezentantul FMI, în ciuda faptului că provine din PSD, a atras atenţia public asupra acestor promisiuni electorale de natură fiscală, care trebuie
să se circumscrie acordului cu FMI. Mai este de remarcat faptul că, deşi pare că PNL şi-a impus pentru moment condiţia în faţa PSD de menţinere sau chiar scădere a cotei unice, acordul semnat nu constituie o garanţie solidă a acestei promisiuni, atâta timp cât programul PSD includea chiar trecerea la o cotă progresivă de impozitare.

2. programul de construcţie a locuinţelor sociale, elaborat de candidatul Mircea Geoană şi înregistrat de altfel în Parlament ca iniţiativă legislativă a parlamentarilor PSD. Prin acest program, PSD propune construirea a 50.000 de locuinţe sociale, utilate şi mobilate, din surse de finanţare bugetare, care mai apoi să fie date spre închiriere persoanelor
defavorizate. Chiria însăşi ar urma să fie subvenţionată masiv.

Acest program ar însemna o gură de aer pentru firmele de construcţii şi cele conexe, cu toate că sustenabilitatea financiară a acestui program lansat pe fundal electoral este greu de apreciat acum, în condiţiile în care acordul PSD-PNL prevede scăderea veniturilor bugetare prin reducerea fiscalităţii.

Scenariul numărul 2

„În cazul în care Traian Basescu va câştiga alegerile, există în continuare posibilitatea unei alianţe a PD-L cu PNL (care deşi pare improbabilă astăzi, nu poate fi exclusă din calcul), întrucât dacă nu se poate forma o majoritate parlamentară, există riscul alegerilor anticipate (nedorite de parlamentari).

Din punct de vedere economic, cu aplicaţie pe sectorul imobiliar, perspectivele sunt următoarele:

1. Menţinerea nivelului de fiscalitate, pe fondul condiţiilor impuse de acordul cu FMI. Acesta este un punct clar argumentat în programul lui Traian Băsescu. Preşedintele în funcţie a punctat de nenumărate ori că scăderea fiscalităţii nu poate fi în mod realist luată in calcul pentru anul 2010.

2. Continuarea programelor actuale guvernamentale, pe care Traian Băsescu le-a apreciat în declaraţii publice ca fiind un prim pas încurajator, dar care trebuie îmbunătăţit. De asemenea, PDL, prin vocea ministrului Dezvoltării regionale, Vasile Blaga, consideră că trebuie încurajate consiliile locale să dezvolte proiecte imobiliare, cu resurse financiare proprii, care să degreveze bugetul de stat de cheltuielile de azi".





27 November 2009