E mai mult decât evident pentru dezvoltatori că astăzi locuinţe cu suprafeţe mari nu mai sunt prea atractive. Banii puţini, reticenţa băncilor când vine vorba de credite, situaţia economiei în general îi determină pe clienţi să fie extrem de atenţi cu sumele cheltuite.

13838-tni_2jpŞi cum un apartament cu suprafaţă mare înseamnă costuri mari de achiziţie, dar şi de întreţinere cumpărătorii aleg cu precădere în această perioadă locuinţe mai mici.


Şi asta spre disperarea multor dezvoltatori care au construit apartamente de sute de metri pătraţi încercând să sature setea românului de spaţiu, după o viaţă înghesuită în apartamentele ceauşiste. Acum însă criza i-a făcut pe mulţi români să fugă de ele. Din cauza suprafeţelor prea mari, preţurile apartamentelor sunt cam piperate pentru vremurile de acum. Neavând de ales, dezvoltatorii s-au adaptat noilor condiţii de piaţă şi au venit cu soluţii practice: fie construiesc locuinţe mai mici, fie le recompartimentează pe cele existente.
„Dezvoltatorii au venit cu o soluţie pentru a se adapta la situaţia existentă, mai ales în piaţa rezidenţială în primul rând au venit cu suprafeţe mai mici, costurile au scăzut, economia nu este numai la materialele de construcţii, ci şi la forţa de muncă. Pentru a reduce efortul financiar al clienţilor finali au trecut la soluţii precum cei de la South Pacific care au apartamente cu grădină, adică vilele au fost transformate în apartamente în vilă. Astfel, ai tot ce îţi trebuie, ai o viaţă plăcută, confort la un preţ permisibil " explică Luciana Petrescu, expert în marketing la Net Worth Advisory.
Mulţi dintre vizitatorii de la Târgul Naţional Imobiliar încheiat duminică la Palatul Parlamentului au recunoscut că se orientează acum spre locuinţe cu suprafeţe mai mici care au preţuri acceptabile.
„Mi-aş dori un apartament foarte spaţios, bineînţeles, dar acestea sunt scumpe. În momentul de faţă nu îmi permit să locuiesc într-un apartament prea spaţios. Ce căutaţi? M-ar interesa un apartament cu două camere de cel mult 50 mp" ne-a declarat Mircea.


„Ce apartament căutaţi? Un apartament cu două camere într-o zonă cât de cât dezvoltată, să am acces la un mijloc de transport în comun, de preferat metrou. Şi ce suprafaţă? Una decentă, nu cine ştie ce, dacă e mare e scump. Am găsit unul foarte frumos, avea 95 mp, pe metru pătrat nu era scump, dar la suprafaţa aceasta era mult. Cât? Vreo 90.000 Euro" spune Cătălin Brad.
„Cum vi se pare oferta de la TNI? Bună pentru cei care au bani. Sunt preţuri bune, metrul pătrat construit este mai ieftin ca într-un bloc vechi, din punctul acesta de vedere este mai avantajos să îţi iei o locuinţă nouă. Din păcate la construcţiile noi plăteşti şi suprafeţele comune, iar asta creşte preţul locuinţei " apreciază Florentin Nedelcu.
„Dacă ai un apartament cu o suprafaţă foarte mare, să zicem că reuşeşti să îl cumperi, dar ce faci cu costurile de întreţinere care vin după ce ai făcut acest pas. Trebuie luat în calcul şi acest aspect pentru că întreţinerea o plăteşti toată viaţa" mai spune Luciana Petrescu, expert în marketing la Net Worth Advisory.

Multe dintre locuinţele prezentate la TNI au suprafeţe adaptate nevoilor de astăzi ale clientului. Spre exemplu, în cadrul ansamblului rezidenţial Confort City 25% dintre cele circa 1.700 de apartamente existente au fost recompartimentate.

Altfel spus, dintr-un apartament cu trei camere şi o garsonieră au fost amenajate două apartamente cu două camere, aceasta fiind principala cerinţă a pieţei. Un apartament din ansamblul Confort City cu două camere de circa 39 mp utili costă 45.000 Euro, în timp ce unul 76 mp utili ajunge la 62.000 Euro.
Un alt ansamblu unde dezvoltatorul s-a adaptate cerinţelor actuale ale pieţei este Vitan Platinum Towers. În acest ansamblu, au fost regândite din punct de vedere al suprafeţelor 16 apartamente din cele circa 300 de locuinţe construite în patru blocuri turn.

Şi în cartierul rezidenţial Primăvara din Drumul Taberei găsim apartamente cu suprafeţe căutate de clientul de astăzi. Cel cu două camere variază între 65 mp şi 93 mp.


27 September 2010