Noul an va aduce o serie de scumpiri pentru români. Noul Cod Fiscal majorează accizele la combustibili şi tutun. Tot de anul viitor, microîntreprinderile vor putea opta pentru plata unui impozit mai mic pe venit.

15796-pompa-benzina.jpgGuvernul modificat Codului Fiscal astfel încât microîntreprinderile să poată alege dacă plătesc un impozit pe profitul net de 16% sau unul pe venituri, de 3%, măsură agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Atenţie însă! Microîntreprinderile pot face această opţiune doar dacă au o cifră de afaceri de până la 100.000 euro anual şi un număr de salariaţi cuprins între 1 şi 9.

„Sunt şi microîntreprinderi care nu pot opta: cele care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc şi cele care obţin care obţin venituri din consultanţă şi management", a declarat Gheorghe Ialomiţianu, ministrul de Finanţe.

Guvernul estimează că noul sistem va aduce la buget venituri suplimentare de aproape 100 milioane lei.

Impozit de 16% pe averile nedeclarate

Guvernul va impozita cu 16% averile nedeclarate de peste 50.000 lei şi se estimează că astfel vor fi taxate în jur de 200-300 de persoane fizice.

"Se instituie impozitul de 16% asupra veniturilor nedeclarate, a căror natură nu este cunoscută în momentul controlului efectuat de inspecţia fiscală. Verificările se vor face prin metode indirecte astfel încât să fie depistaţi cei care nu au declarat venituri, dar cărora le-a crescut averea sau cei care au făcut cheltuieli, deşi nu au venituri. Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari", a mai spus ministrul Finanţelor.

Accize mai mari

Noul Cod Fiscal aduce în 2011 şi scumpiri: creşterea accizelor majorează cu 3% preţul benzinei fără plumb şi al motorinei de la 1 ianuarie. Din iulie anul viitor şi ţigările se vor scumpi cu până la 60 de bani pachetul. Accizele aplicate pentru băuturile alcoolice şi cafea vor rămâne la cotele din prezent.

La ce să ne mai aşteptăm de la 2011

2011 va fi un an greu pentru pensionari căci veniturile lor vor fi îngheţate, iar cei care primesc o pensie mai mare de 740 de lei vor trebui să plătească contribuţii la sănătate de 5,5%. Tot în 2011, viitoarele mămici vor avea de ales între două tipuri de indemnizaţie pentru creşterea copilului: doi ani cu o indemnizaţie maximă de 1.200 lei sau un an cu o indemnizaţie de cel mult 3.400 lei şi cu un bonus la salariu dacă se întorc mai devreme la serviciu. Şi o veste bună pentru bugetari, de la 1 ianuarie salariile lor vor creşte cu 15%. În plus, salariul minim va urca la 670 de lei, iar de la jumătatea anului viitor, contribuţiile sociale ar putea fi reduse cu cel puţin două puncte procentuale.


28 December 2010