Procesul de micşorare a dobânzilor la creditele imobiliare a îngheţat în plină vară. În schimb, băncile vor să atragă noi clienţi, dar se tem de incapacitatea de plată a acestora.

Băncile par să fi încetinit procesul de scădere a dobânzilor pentru creditele ipotecare, dar cu toate acestea ele încă vor să atragă clienţi dornici de un împrumut. Pentru cei care intenţionează să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă prin credit ipotecar sau imobiliar, reporterii EVZ au mers în locul lor pe la principalele bănci pentru a sonda piaţa şi a prezenta ofertele actuale.

De exemplu, la BCR, pentru un credit pe 30 de ani, de 50.000 de euro, aveţi nevoie de un avans de 10%. La această valoare numai comisionul de analiză a dosarului vă costă 1.250 de euro, plus un comision de evaluare a imobilului de 300 de lei fără TVA. Pe lângă acestea mai sunt o serie de taxe pe care le veţi avea de plătit.

La BRD, pentru creditul Habitat Ipotecar, banca percepe o dobândă de 4,26% plus Euribor la 3 luni. Analiza dosarului vă costă 1,8% din valoarea împrumutului plus un comision de gestiune lunară - 0,15% din sold.

La Alpha, ai rata mai mică decât chiria la o garsonieră

Dacă optaţi pentru o rată descrescătoare, prima ar putea fi de 405 euro, iar pe parcursul celor 30 de ani aceasta va coborî la aproape 140 de euro. Cei de la una dintre sucursalele Alpha Bank vizitate au reuşit să ne răspundă pe e-mail, spunându-ne că pentru un salariu de 2.500 de lei ne încadrăm la un împrumut de 37.500 de euro, cu un avans de 12.500 de euro, pe o perioadă de 420 de luni. Rata ar urma să fie de aproximativ 226 de euro.

ATENŢIE LA COMISIOANE!

Fiecare bancă are taxe greu de trecut cu vederea

CEC Bank nu are ofertă pentru credite în euro contrar monedei practicate pe piaţa imobiliară, aşa că am solicitat un calcul pentru un credit în lei. Pe o perioadă de 420 de luni, la un venit de 2.500 de lei puteam accesa un credit de 130.000 de lei. Comisionul de acordare se ridică la aproape 2.500 de lei, plus un altul de gestiune de 2.275 lei. Rata pentru acest credit ajunge la peste 1.070 de lei. Ca să vă faceţi o idee, rata propriu-zisă este puţin sub 40 de lei, restul de 1.030 lei reprezintă dobânda în primul an.

La Raiffeisen Bank, cei care sunt clienţi, adică au card de salariu la ei, beneficiază de dobândă preferenţială de 5,9%. Pentru ceilalţi, dobânda aplicată de Raiffeisen ajunge la 6,5%. Comisionul de procesare vă înghite 1,9% din valoarea creditului, plus o taxă de evaluare de 90 de euro.


 



Sursa

2 July 2010