Adio alergatură în stânga şi în dreapta, controlatul luminilor şi prizelor atunci când pleci la job sau în vacanţă. Acum, luminile, climatizarea şi alarma pot fi setate printr-o simplă telecomandă. Atunci când te întorci acasă, baia poate fi învăluită într-o temperatură confortabilă, iar muzica ta preferată să se audă pe fundal. Cum ţi se pare?

16353-166788-tv.jpgConceptul de „casă inteligentă" relativ nou pentru România a apărut în urmă cu aproximativ treizeci de ani şi a fost implementat în mai toate ţările moderne.

O casă inteligentă este de fapt o casă automatizată. La baza caselor inteligente stau echipamente specializate cu ajutorul cărora poţi controla lumina, aparatele electrocasnice, aerul condiţionat, alarma, etc. În principiu, toate sistemele electrice şi electronice individuale din casă sunt reunite într-un tot unitar, care face posibilă coordonarea centralizată a tuturor funcţiilor, fie din interiorul locuinţei, fie de la distanţă prin telefonul mobil sau prin internet. De pe iPhone-ul tău poţi să răspunzi la interfon sau să stingi lumina fără să te ridici din pat.

Sistemele existente pe piaţă folosesc diferite tipuri de tehnologii şi standarde. Suportul de transmisie este fie reţeaua electrică existentă, fie o cablare nouă, fie mediul wireless. Dacă nu doreşti să îţi găureşti pereţii sau să îţi schimbi instalaţia electrică, poţi alege un sistem radio. Sistemele radio sunt de 100 de ori mai puţin nocive decât cuptorul cu microunde sau de 40 de ori mai puţin nocive decât un punct de acces WI-FI.

O casă echipată cu un asemenea sistem, îţi oferă mai mult confort, flexibilitate, eleganţă, uşurinţă, securitate sporită, ambianţă, dar cel mai important lucru, reducerea costurilor de întreţinere prin optimizarea consumurilor de energie electrică şi termică. Prin încălzirea casei inteligent, în funcţie de gradul de ocupare săptămânal sau de momentul zilei, poţi face economii de până la 30% din factura ta lunară.

Cât costă o casă inteligentă

Tehnologia My Home oferită de compania Legrand România are un preţ în jur de 40 de euro/mp, comparativ cu 25 euro/mp pentru o instalaţie electrică obişnuită. Există însă posibilitatea să îţi alegi numai controlul iluminatului sau al sonorizării, caz în care se poate ajunge la 800-1000 euro pentru un apartament de 70 mp. Preţul diferă în funcţie de complexitate sistemului. Un sistem de bază de la compania AVITECH porneşte de la 10.000 euro, iar unul complex este în jur de 400.000 euro pentru o vilă.

„Publicul ţintă pentru astfel de echipamente îl reprezintă persoanele cu venituri mari şi foarte mari, exponenţi ai auto-realizării, ai unui statut social ridicat, care iubesc confortul şi vor să-şi convertească locuinţa într-un spaţiu special, într-un loc de răsfăţ, în care uită de toate problemele", spune Gabriela Degeratu, specialist PR al companiei AVITECH.

Trend-ul viitorului

Înmulţirea factorilor de stres din mediul în care trăim ne determină să căutăm tot mai multe soluţii prin care să creăm un echilibru între tensiunea şi solicitarea psihică a zilei citadine şi momentele de relaxare şi destindere. De aceea, în viitor, sistemul de casă inteligentă va deveni familiar, asigurând un plus de valoare oricărei construcţii. „Fiecare dintre noi are aspiraţii din ce în ce mai înalte în ceea ce priveşte confortul, siguranţa şi controlul casei sale, iar sistemele de casă inteligentă răspund acestor aspiraţii.", crede Călin Păscălău, director General Legrand România.

Se vorbeşte din ce în mai des despre Sistemul de Management a Clădirilor (BMS - Building Management System), cu ajutorul căruia se proiectează în prezent majoritatea clădirilor de birouri şi nu numai. Astfel, cu un singur calculator se pot monitoriza şi controla toate sistemele mecanice şi electrice dintr-o clădire. Prin intermediul unei conexiuni internet sistemul poate furniza informaţii şi imagini în timp real via e-mail din casa ta. Acesta reprezintă un avantaj şi pentru familii. Chiar dacă eşti la serviciu, poţi vedea cum se poartă bona cu puştiul tău.

„Dacă ai bani, o astfel de tehnologie este cea mai bună investiţie pe care o poţi face. Eu mă bucur că am ales acest sistem pentru că îmi oferă siguranţă şi comfort. Când vreau să ajung acasă, vreau doar să mă trântesc în pat şi să bat din palme", spune una dintre beneficiarele unei astfel de locuinţe.

Se pare că tot mai mulţi români aleg sistemele inteligente pentru a-şi dota casa. Pentru Legrand Romania, care produce sisteme de casă inteligentă anul 2010 a fost un an de relativă creştere. „În condiţiile în care piaţa de electrice din România accesibilă a scăzut cu 20%, Legrand a găsit soluţii să-şi crească cifra de afaceri ajungând la peste 10 milioane de euro", spune Păscălău.


Sursa

5 February 2011