Majoritatea tranzactiilor de proiecte imobiliare din prima jumatate a anului au fost pe zona de centre comerciale.

Motivul? Analistii spun ca aici era "durerea" vanzatorilor, in contextul in care investitiile fusesera foarte mari, iar veniturile s-au diminuat substantial. In ceea ce priveste posibilele achizitii din urmatoarele luni, analistii vad in continuare potential in zona de retail.

Restrangerea sau stoparea extinderii unor magazine, scaderea chiriilor si inchiderea de magazine i-a pus pe dezvoltatorii de centre comerciale intr-o situatie extrem de delicata, avand in vedere finantarile bancare foarte mari pe care le-au atras in perioada de boom economic.

In unele cazuri situatia era atat de dramatica, incat proiectul, desi aproape finalizat, nu putea fi inaugurat pentru ca nu existau suficient de multi chiriasi.

"Retailul a fost foarte afectat atat din cauza investitiilor foarte mari implicate in dezvoltarea centrelor comerciale cat si ca urmare a restrangerii expansiunii diferitelor magazine. Acesta este motivul pentru care tranzactiile s-au realizat in primul rand in acest sector, pentru ca aici era "durerea" dezvoltatorilor si a bancilor (care au finantat proiectele si se vedeau in situatia de a nu-si putea recupera banii-n.r.). In general, tranzactiile s-au facut prin preluarea imprumutului si eventual prin plata unei sume modice aditionale", a spus Radu Lucianu, managing director al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.

Majoritatea tranzactiilor din prima jumatate a anului au fost efectuate intre partenerii din cadrul proiectelor respective. Un astfel de caz este vanzarea a 50% din mall-ul Atrium din Arad, catre Arcadom, constructorul proiectului, dar si preluarea integrala de catre fondul de investitii austriac Immofinanz a mall-urilor Polus Center Constanta, Euromall Galati si West Gate Craiova, de la dezvoltatorii cu care era deja in parteneriat sau cu care avea intelegeri cadru legate de o achizitie viitoare.

Astfel, preluarile realizate de austrieci au insemnat mai degraba o reorganizare a propriei ograzi si nu releva o crestere a atractivitatii pietei locale pentru investitorii straini.

Practic, aceste tranzactii sunt inrudite cu conceptul de achizitii distressed (realizate cand vanzatorul este fortat de imprejurari sa vanda ieftin - n.r.), pentru ca vanzatorii au acceptat de cele mai multe ori preturi de cost sau foarte mici, comparativ cu valorile din anii precedenti. Cumparatorii au ajuns astfel sa detina partial sau integral, proiecte imobiliare pentru care in anii trecuti ar fi platit zeci de milioane euro, dezavantajul lor fiind, insa, faptul ca acestea sunt in prezent mult mai greu de valorificat, chiar si prin inchiriere.


Sursa

28 July 2010