O proiectare personalizată şi o supraveghere atentă a şantierului de către arhitect vă scutesc de costuri suplimentare mari cu întreţinerea ulterioară.

18304-13arhitect_shutterstock_ef59b45d36.jpgPentru a economisi bani, de multe ori, românii care decid să-şi construiască o casă aleg să preia un proiect de arhitectură tip, de pe internet sau chiar să construiască "după ureche", la indicaţiile echipei de muncitori, lucru care, susţin arhitecţii, nu este recomandat şi e total greşit.

"Pentru fiecare casă în parte, orice specialist vă va recomanda un proiect personalizat. Plecând de la considerentul că o casă se construieşte pentru zeci de ani, compromisul ar trebui ca nici măcar să nu fie luat în calcul atunci când vine vorba de proiectare", spune Laurenţiu Vlad, arhitect.

Mai mult, adaugă acesta, românii ar trebui să înţeleagă faptul că nici măcar acea economie făcută prin achiziţionarea unui proiect gata făcut nu justifică alegerea, "deoarece vorbim de aproximativ 2% din întregul buget alocat acelei locuinţe".

Nu neglijaţi proiectarea în favoarea economiilor

Oamenii au obiceiul să neglijeze proiectarea în favoarea execuţiei şi nu ţin cont că de calitatea proiectului vor depinde costurile de execuţie, de întreţinere a locuinţei şi calitatea utilizării şi locuirii ulterioare, a mai spus Laurenţiu Vlad.

Unul dintre avantajele colaborării cu un arhitect este faptul că acesta, obligat de lege, va fi prezent pe şantier la anumite faze- cheie ale construcţiei pentru a monitoriza evoluţia, valoarea serviciului respectiv fiind cuprinsă în costul de proiectare.

Mai mult, la solicitarea clientului şi contra unui onorariu lunar, stabilit prin negociere directă, arhitectul poate veni pe şantier mai des, chiar zilnic, pentru a superviza lucrările. Vizitele zilnice sunt recomandate mai ales în cazul proiectelor de clădiri mari şi complexe.

"Românii trebuie să înţeleagă faptul că un cost mic al proiectării şi execuţiei poate însemna, de cele mai multe ori, un cost mare al utilizării ulterioare şi, prin urmare, este indicat să nu se facă rabat de la calitate în proiectare", precizează Gabriel Raicu, arhitect.

Care este bugetul de care trebuie să dispunem

Costul acestor vizite, altele decât cele prevăzute de lege, sunt cuprinse între 50 şi 100 de euro fiecare, în funcţie de distanţa parcursă de arhitect până la şantier şi de durată, ne-a spus Gabriel Raicu.

În ceea ce priveşte partea de proiectare, preţurile din piaţă sunt cuprinse între 10 şi 20 de euro pe metru pătrat proiectat.

Pentru a obţine autorizaţia de construcţie şi executare a lucrărilor veţi avea nevoie din partea arhitectului de Proiect de autorizaţie construire arhitectură, structuri şi instalaţii (PAC) şi Proiect tehnic şi Detalii de execuţie (PT+DE).

"Există în piaţă şi tarife mai mici, de 4-5 euro pe metru pătrat proiectat, însă acestea, de multe ori, sunt valabile pentru proiecte deja realizate, care au dezavantajul că niciodată nu se vor plia pe un nou client şi un nou context aşa cum au făcut-o în cazurile pentru care au fost proiectate iniţial", adaugă arhitectul.

Durata de proiectare medie, între una şi două luni

Dacă vorbim despre durata de proiectare a unei locuinţe unifamiliale cu un etaj şi suprafaţa de aproximativ 80 de metri pătraţi pe nivel, ea este cuprinsă între una şi două luni, în cazul unui proiect de complexitate medie, ne-au spus reprezentanţii Art Arhitecture&Design.

Evident, în funcţie de complexitate, proiectarea poate dura chiar şi un an sau peste, dacă vorbim despre construcţii de tip comercial sau rezidenţial cu sute de locuinţe.

10 euro pe metru pătrat este costul minim aproximativ al unui proiect de casă unifamilială de complexitate medie

"Românii trebuie să înţeleagă faptul că un cost mic al proiectării şi execuţiei poate însemna, de cele mai multe ori, un cost mare al utilizării ulterioare şi, prin urmare, e indicat să nu se facă rabat de la calitate în proiectare.",
GABRIEL RAICU, arhitect


Sursa

17 May 2011