Premierul Emil Boc face de ceva timp lobby pentru ca oamenii de afaceri chinezi să îşi plaseze banii în România. Până acum, le trimitea mesaje prin presa autohtonă. De data aceasta însă, a mers până la Beijing pentru a-i convinge că au toate motivele să investească în plaiuri mioritice. Ultima oară când a avut acest discurs însă, după doar câteva ore, Garda Financiară a aplicat chinezilor investitori amenzi de peste 15.000 euro. Se întâmpla în China Town din Afumaţi.

20357-378-metrou.jpgÎn aceste condiţii, ce şanse are Boc să îi convingă pe chinezi să construiască metrou privat între Bragadiru şi Voluntari? Greu de spus, la nivel de estimare reală. Uşor de spus, la nivel de discurs guvernamental. Pentru că premierul Boc a prezentat la Beijing, ca de fiecare dată când a avut ocazia, o listă lungă de motive pentru care România este un loc perfect pentru investiţii în această perioadă.

Boc promite ajutor de stat cu atât mai mare cu cât investiţia este mai mare

Dincolo de motivele invocate până acum, precum lista de calificative favorabile ale agenţiilor de rating obţinute după "doi ani de reforme dure", deficitul bugetar scăzut, comparativ cu cele ale altor ţări "importante din zona euro", datoria publică scăzută, de 31%, "mult sub plafonul maxim de 60% acceptat de UE şi cu mult sub datorii de 120% ale unor ţări europene", de data asta Emil Boc a argumentat şi cu un lucru care ar face să râdă orice persoană familiarizată cu sistemul:

"România oferă scheme de ajutor de stat firmelor care aduc investiţii şi creează locuri de muncă, iar acest nivel al ajutorului de stat depinde foarte mult de valoarea investiţiei şi de numărul locurilor de muncă nou-create în România", a spus Boc, în discursul susţinut la Forum.

Cu alte cuvinte, mediul de afaceri din România este prietenos cu oricine este dispus să pompeze capital. Probabil este o politică nouă, adoptată după ce s-a anunţat oficial că investiţiile străine au scăzut cu aproape 30% în primele cinci luni ale acestui ani. Iar scăderile cu adevărat şocante au fost în 2009 şi 2010, când banii străini plasaţi în România s-au redus la nimic.

Chinezii negociază preţurile la sânge şi vor tratament preferenţial

Dar dacă Emil Boc promite totul contra unor investiţii cheie, chinezii cer şi mai mult. Premierul arăta că firmele chineze au asigurat Guvernul român că vor participa la licitaţiile pentru proiecte majore de investiţii şi că vor solicita preţuri reduse pentru executarea lucrărilor, cerând însă un tratament nediscriminatoriu faţă de alte firme şi că sunt tentaţi de ideea de ajutor de stat. Dacă planurile se vor concretiza şi comisia condusă de Boc îi va convinge pe chinezi atunci am putea avea o linie de metrou de 25 de kilometri care va traversa tot Bucureştiul. Partea dezvoltată exclusiv de chinezi va fi Magistrala 7, care va începe în comuna Bragadiru, va ajunge la depoul RATB Alexandriei, va intersecta Calea Rahovei şi Bulevardul Regina Maria, după care va traversa Piaţa Unirii. Linia de metrou va intersecta apoi Calea Moşilor, va fi continuată către Obor şi Fundeni, după care va ajunge la Voluntari, staţia finală. Noua linie va avea 30 de staţii.

În cazul în care proiectul va prinde contur, va începe în 2013 şi se va termina în 2021. Printre celelalte proiecte discutate la Beijing se numără a doua centură a Capitalei şi Canalul Dunăre-Bucureşti, precum şi reactoarele 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, noi capacităţi de cărbune Termoelectrica la Doiceşti, autostrada Sibiu-Piteşti dar şi vânzarea la bursă a 15% din acţiunile Transelectrica (TEL).

CITEŞTE ŞI Încă 65 de staţii noi de metrou în următorii zece ani


16 August 2011