Piaţa construcţiilor în ansamblu va avea un început de an incert în 2010 şi "o oarecare dezgheţare începând cu aprilie", apreciază reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

foto:agenda.ro"Coroborând informaţiile din piaţă şi ciclicitatea pieţei construcţiilor, dar ţinând seama că nu avem la această oră un proiect de buget, orice pronostic exact este riscant. Totuşi se întrevede un an greu şi la limita rezistenţei pentru firmele din domeniu", a precizat ), Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR.

La începutul lunii octombrie, numărul angajaţilor din sectorul materialelor de construcţii din România se ridica la 37.100, în scădere cu 26,6% faţă de 50.600 de angajaţi în august 2008.

Piaţa materialelor de construcţii, inclusiv importurile a scăzut în 2009 cu circa 20% faţă de anul trecut. Toate sectoarele au înregistrat scăderi, mai puternice fiind la tâmplăria termoizolantă, ciment şi corpuri de zidărie.

"Datele statistice confirmă o scădere a cifrei de afaceri din piaţa materialelor de construcţii de 25% la 1 octombrie 2009 faţă de 1 octombrie 2008 . Şi aceste cifre se referă numai la producţia din România. Trendurile lunilor octombrie şi noiembrie au fost uşor crescătoare, dar nu vor avea o influenţă mai mare de 1 -2 %. Estimăm pentru 2009 o valoare de 3,5 miliarde euro a cifrei de afaceri în piaţa materialelor de construcţii fără a lua în considerare importurile. Importurile se situează la 1,2-1,5 miliarde de euro", a declarat pentru Agenţia NewsIn preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu.

Potrivit APMCR, ponderea pieţei materialelor de construcţii este de obicei între 45-50% din valoarea pieţei construcţiilor.

În ceea ce priveşte preţurile de producţie la materialele de construcţie, acestea au crescut în acest an cu 4% pe fondul reducerii gradului de utilizare optimă a capacităţilor, însă preţurile comerciale au înregistrat scăderi, mai ales datorită reducerii marjelor comerciale ale distribuitorilor şi comercianţilor.

"Şi producătorii au făcut reduceri temporare în cadrul unor promoţii. Cât priveşte 2010, nu vom asista la variaţii atât de mari ale preţurilor ca în acest an", a spus preşedintele APMCR.

 

10 December 2009