Guvernul şi-a propus „reevaluarea" taxelor pe proprietate în acest an, pentru a face rost de bani. Unii analişti văd posibilă chiar şi creşterea TVA.

Încasările din impozitele pe proprietate vor urca la 1,4% din PIB în acest an, conform prognozelor oficiale.

sursa:evz.roÎn timp ce, oficial, TVA sau cota unică de impozitare rămân neschimbate în acest an, guvernul se bazează pe creşterea altor tipuri de taxe şi impozite colectate, pentru majorarea veniturilor bugetare şi ţinerea în frâu a deficitului bugetar. De pildă, Ministerul Finanţelor, condus de Sebastian Vlădescu, mizează în 2010 pe „reevaluarea" impozitelor pe proprietate, potrivit programului de convergenţă 2009-2012.

Astfel, în documentul citat, aprobat luni de guvern şi care trebuie avizat de Comisia Europeană, printre principalele măsuri avute în vedere în acest an se numără reevaluarea impozitelor şi taxelor pe proprietate, majorarea accizelor la tutun şi carburanţi şi introducerea taxei pe cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente. După cum se ştie, accizele la produsele menţionate s-au majorat deja semnificativ de la 1 ianuarie, ceea ce a dus la scumpiri importante.

„E inevitabilă creşterea TVA"

De asemenea, Vlădescu a declarat în repetate rânduri că intenţionează să impoziteze proprietăţile imobiliare la valoarea lor reală, de piaţă - idee inclusă şi în programul de guvernare - fără a da însă un termen. Totuşi, Finanţele estimează că în acest an încasările din impozitele pe proprietate vor creşte până la un nivel echivalentul a 1,4% din PIB, faţă de 0,9% în 2009.

Analistul Ilie Şerbănescu este de părere că guvernanţii vor fi reticenţi la majorarea impozitelor pe proprietăţi. „E vorba în primul rând de interesele lor personale. Cred, mai degrabă, că e inevitabilă creşterea TVA. Nu se vor descurca fără asta. În 2011 e târziu şi mai vine şi campania electorală, e mai strategic anul acesta", ne-a spus Şerbănescu. Potrivit acestuia, majorarea ar putea fi, în funcţie de necesar, de 2-3 puncte procentuale.

Pe de altă parte, fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu crede că, în lipsă de venituri corespunzătoare, nu este exclusă majorarea impozitelor pe proprietăţi. Cu toate acestea, crede că o corelare a acestor taxe cu valoarea de piaţă a proprietăţilor tehnic se poate realiza foarte greu, întrucât „piaţa nu funcţionează". „Mai degrabă recurg la majorarea TVA, dar este o măsură radicală, este greu ca în acest an să faci aşa ceva", a afirmat Dăianu.




Sursa

25 March 2010