Preţurile terenurilor au scăzut foarte mult în ultimii ani. Anii grei de criză au reuşit să zdruncine din rădăcini acest segment al pieţei imobiliare aducând în unele zone valori la jumătate faţă de 2007-2008, spre disperarea proprietarilor. Mulţi dintre cei care au investit în terenuri pentru a le revinde mai târziu nu le pot da acum nici la preţurile la care le-au achiziţionat, fiind astfel nevoiţi să vândă în pierdere.

15113-152925-terenuri1.jpgInvestiţiile în terenuri au adus bani frumoşi celor care au ştiut să speculeze momentul. Au fost perioade când preţurile creşteau frenetic, asistam astfel la majorări de la o lună la alta. Din păcate pentru proprietarii care sperau la câştiguri mari, balonul imobiliar s-a umflat prea tare şi a pocnit în a doua jumătate a lui 2008.

Pipera

Una dintre zonele care a cunoscut un avânt fără precedent în perioada de vârf a pieţei imobiliare este, fără niciun dubiu, Pipera. Cererea mare a făcut ca preţurile terenurilor să explodeze. Astăzi, cererea mică a scăzut preţurile. Deşi pentru unii proprietari e greu să ceară astfel de preţuri, în Pipera poţi cumpăra şi cu 40 euro un metru de teren în apropiere de Radiofar, de exemplu. Terenul are o suprafaţă de 1000 mp, iar ca facilităţi amintim asfalt, gaze şi curent electric. Şi tot în Pipera, potrivit Imopedia.ro poţi cumpăra cu 45 euro/mp un teren de 1250 euro/mp situat în apropiere de Şcoala Britanică.

Otopeni

Cine îşi dorea acum doi-trei ani un teren într-o zonă bună, dar nu excepţională a oraşului Otopeni, trebuia să aibă pregătit cel puţin 120 euro, nu şi astăzi când cu 40 euro/mp am găsit să cumpărăm un teren intravilan în zona Odăi. „Am cumpărat un teren de 500 mp în vara lui 2008, cu 150 mp pe strada 1 Mai. Nici nu a fost loc de negociere. Acum caut să mai cumpăr un teren în zonă, şi pe aceeaşi stradă, e drept mai departe de DN1 am găsit cu 65 euro/mp,", ne-a declarat Roxana Puşcaş, proprietara unui teren din Otopeni.

Corbeanca

Nici Corbeanca nu a dus lipsă de clienţi pe vremurile bune ale pieţei imobiliare. Potrivit specialiştilor imobiliari din zonă, preţurile sunt acum la jumătate. Chiar şi aşa cumpărătorii sunt rari, o recunoaşte şi Mircea, proprietarul unui teren din Corbeanca: „nu prea sunt clienţi, iar cei care sună, vor să cumpere pe nimic. Nici aşa nu se poate. Eu cer 40 euro/mp, terenul are utilităţile aproape. Nu reuşesc să îl vând. Am avut un domn din Bucureşti care mi-a zis să i-l las la 30 euro şi îl cumpără. Nici chiar aşa! L-am cumpărat cu 50 euro/mp, îl vând în pierdere şi aşa." 30 euro/mp nu este un preţ imposibil pentru zona Corbeanca, însă. Poţi cumpăra chiar şi la 15 euro/mp, potrivit agenţilor imobiliari care se ocupă de zonă.

Snagov

Un teren de 500 mp la ieşirea din Siliştea Snagovului către Gruiu, se vinde cu 10.000 euro, ceea ce înseamnă că metrul pătrat costă 20 euro. O investiţie bună, ţinând cont că la începutul lui 2008, un teren asemănător nu era de găsit sub 15.000 euro, după unii agenţi imobiliari.

Mogoşoaia

Cei mai mulţi dintre cei care cumpără în această perioadă sunt beneficiarii finali, adică cei care vor să îşi construiască o casă în care să locuiască apoi. Ca suprafeţe cerute, acestea variază în general între 350-500 mp. Aproape de şoseaua Bucureşti- Târgovişte, la mai puţin de un kilometru distanţă, un lot de 550 mp fără utilităţi se poate cumpăra cu 33.000 euro, proprietarul specifică însă în anunţul său că este negociabil.

Popeşti Leordeni

Odată ce Nor­dul a devenit tot mai scump, cumpărătorii au început să-şi îndrepte privirea spre locuri mai puţin dezvoltate, dar cu un potenţial mare. Una dintre zonele alese a fost Popeşti Leordeni, unde s-au ridicat multe construcţii noi de la case unifamiliale până la ansambluri de blocuri. Criza nu a ocolit nici această parte, aşa că a mai tăiat şi aici din pretenţiile proprietarilor. Astfel, sunt terenuri în Popeşti Leordeni unde preţul porneşte de la 10 euro/mp. Nu vă aşteptaţi însă să fie în buricul târgului.

Bragadiru

În Haliu, o zonă care s-a dezvoltat frumos în oraşul Bragadiru, un teren de o mie de metri pătraţi a fost scos la vânzare la 25.000 euro. Un calcul simplu, arată că metrul pătrat costă 25 euro. Poţi cumpăra şi mai ieftin dacă te îndepărtezi de şoseaua Alexandriei, spre exemplu pentru un lot de 800 mp, proprietarul cere 15.000 euro.


Sursa

17 November 2010