Terenuri, constructii in proprietate privata sau coproprietate

Foto::Informatiiprofesionale.roAchizitionarea unui imobil este pe cat de importanta pe atat de dificila in esenta. Iata de ce este indispensabil sa ne informam in mod riguros in prealabil, inainte de a face orice pas in acest sens.

Primul lucru ar fi sa distingem daca obiectul tranzactiei de vanzare-cumparare il constituie o constructie sau un teren.

Pentru terenuri :

Cand cumparati un teren situat fie intravilan fie in extravilanul unei localitati, trebuie sa aveti in vedere respectarea a 3 mari cerinte :

1- forma autentica a contractarii la un notariat public. Nerespectarea formei autentice a actului de vanzare-cumparare a terenurilor de orice fel este sanctionata cu nulitatea absoluta a vanzarii.;
2- trebuie sa verificati daca s-a respectat dreptul de preemptiune (care este un drept de prioritate pentru anumite categorii de cumparatori, cum ar fi : coproprietarii, arendasii, vecinii). Preemptiunea este o procedura administrativa prealabila care consta in afisarea de catre proprietarul terenului extravilan la sediul Primariei in a carei raza teritoriala se afla acesta, timp de 45 de zile, astfel incat titularii dreptului de preemptiune sa isi poata manifesta eventuala oferta de cumparare. Nerespectarea aceste conditii atrage nulitatea relativa a actului de vanzare-cumparare;
3- trebuie verificat daca asupra respectivului teren exista litigii de orice fel la instantele judecatoresti, in tot cursul solutionarii acestora, legea interzicand, sub sanctiunea nulitatii absolute instrainarea unor astfel de terenuri.

Pentru constructii :

Pentru toate constructiile trebuie sa cunoastem:

- pretul aproximativ in zona;
- structura imobilului;
- anul constructiei;
- amplasarea centrelor comerciale, sociale, mijloace de transport in functie de locatia dorita;
- suprafata imobilului;
- situatia lui juridica;
- eventualele vicii ascunse.

Pentru o constructie proprietate privata :

1- Primul pas ar fi sa verificati daca vanzatorul este proprietarul de drept al constructiei pe care doriti sa o cumparati;
2- Verificati daca imobilul ales de dumneavoastra cuprinde toate dependintele, toate partile de teren aferente, fara nici un fel de exceptie sau rezerva.
Asigurati-va ca terenul sa fie bine delimitat. In situatia contrara, apelati la un expert topographic si consultati planul cadastral.
3 -Verificati alaturi de notarul care va inregistra tranzactia ca nu exista servituti constituite asupra terenului (drept de trecere, servitude de vedere). De asemenea cereti-i acestuia sa precizeze daca peretii sunt semi-detasati (despartitori ) sau particulari (independenti).
4- Examinati stadiul sarpantei, pentru a vedea calitatea grinzilor si a capriorilor cat si rezistenta lor ; Verificati stadiul peretilor pentru a evidentia urmele unor eventuale fisuri; Examinati de asemenea tavanele si podelele pentru a testa grinzile si scandurile.
5- Verificati alaturi de primar Planul de ocupare al pamanturilor sau Planul local de urbanism pentru a va informa despre proiecte si posibilitati de constructie din preajma casei dumneavoastra. In egala masura uitati-va daca terenul pe care este situat imobilul nu are drept de preemtiune (al Primariei pentru extinderea drumurilor publice).

 Continuarea articolului AICI.

Sursa

25 August 2009