Ce urmează după Prima Casă 4 şi unde se pot muta cei cu salarii cuprinse între 500 şi 1.000 euro?

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 8380

Atât Bucureştiul, cât şi periferia oraşului au fost împânzite cu locuinţe accesibile, construite în perioada de criză. Case ori apartamente, toate au redevenit accesibile şi celor cu salarii greu de încadrat în programele de creditare. Este drept, creditul Prima Casă a avut un rol covârşitor în stimularea acestui segment de construcţii. Problema este că programul guvernamental se apropie de finalul celei de-a patra ediţii şi deja se vorbeşte despre faptul că nu va mai exista o continuare. Ce urmează după Programul Prima Casă 4: departe de a redresa economia, departe de ediţiile anterioare, dar ancorat în realitatea economică Programul Prima Casă 4 a fost boicotat intens de bancheri, dar acceptat până la urmă de majoritatea importantă a acestora. Plafonul prea mic, ... Prima Casă 4 şi unde se pot muta cei cu salarii cuprinse între 500 şi 1.000 euro, într-un interviu cu Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Andrew PreleaPrima Casă 4 a trecut deja de jumătatea plafonului alocat acestei ediţii. Credeţi în terminarea programului odată cu această ediţie?

Prima Casă e principalul motor, cu o forţă majoră, pentru întreg segmentul rezidenţial din România. La fel şi pentru compania noastră. Tocmai de aceea, orice construim în această perioadă, chiar dacă este vorba despre apartamente sau case, respectă criteriile pentru creditarea prin Prima Casă. Cred că, fiind an electoral, orice Guvern normal va prelungi programul Prima Casă. De asemenea, ca o măsură în plus de ajutorare a industriei, este un moment potrivit pentru a aplica şi TVA de 5% pentru întregul segment rezidenţial.

Acestea sunt idei pentru care militaţi constant, dar care nu par să fie împărtăşite de guvernanţi nici măcar acum, în prag de alegeri. Ce se va întâmpla dacă nu se va schimba nimic?  

Oricum, noi vom susţine şi de acum înainte ideea unei Se schimbă regulile pentru Prima Casă 4. Ministerul de Finanţe pregăteşte noi condiţii de creditare Se schimbă regulile din mers, pentru Programul Prima Casă 4. Deoarece mulţi dintre posesorii de credite guvernamentale au avut probleme cu locuinţele ... schimbări majore la nivel de legislaţie, pe piaţa rezidenţială românească. Nu cred că există vreun Guvern care să nu fie interesat de bunăstarea domeniului rezidenţial. Fără el, se poate prăbuşi întreaga economie. Dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, dezvoltatorii sunt un grup inventiv şi vor găsi o soluţie să stimuleze piaţa. Nevoia de locuinţe este încă acută în România. Noi, de exemplu, construim pentru familii care câştigă între 500 şi 1.000 euro/lună. Astfel, în posibilitatea în care Prima Casă moare (ceea ce se va şi întâmpla până la urmă, Guvernul nu poate dubla la nesfârşit oferta de creditare a băncilor), există programe alternative Prima Casă. La fel de important pentru români este să înţeleagă importanţa depozitelor. România nu are o cultură pentru economii, tocmai de aceea, chiar şi în anii de criză, vedem afacerile mallurilor înflorind, vedem milioane de euro lăsate anual la supermarketuri şi branduri vestimentare noi care intră constant în piaţă. Economisirea are nevoie de un proces educaţional, care trebuie să înceapă.

Ozone Homes a promovat intens, în ultimul an, apartamente ieftine care aduc economii uriaşe. Acum renunţaţi la construcţia lor, după doar un bloc, pentru a construi case. Cum se explică această schimbare bruscă?

Am aflat că, dacă oamenii vor să se mute în afara oraşului, chiar dacă şapte-opt kilometri nu sunt consideraţi chiar în afara oraşului în alte ţări, cer un produs de life-style. Adică vor să aibă grădină, să aibă parcare, să aibă mai mult spaţiu. Deşi am vândut apartamentele Avalon foarte bine, am simţit cerere în special pentru suprafeţe mai mari şi grădini. De exemplu, apartamentele de la parter, care aveau grădini incluse, s-au vândut primele, chiar dacă erau cele mai scumpe. Deci am decis să transformăm proiectul Avalon în duplexuri, cu suprafeţe locuibile puţin mai mari decât cele ale apartamentelor cu trei camere, dar cu grădină.

Dar construind suprafeţe mai mari, nu riscaţi să ajungeţi în acelaşi punct din care aţi plecat înainte de începerea crizei? Clienţii cereau locuinţe despre care, până la urmă, îşi dădeau seama că nu şi le pot permite.

Oamenii nu ştiu ce vor, piaţa e volatilă. Tocmai de aceea, noi vrem să pregătim Valoarea apartamentelor tinde să se stabilizeze. Vezi harta celor mai mici preţuri din Bucureşti Anul 2011 a însemnat, pentru piaţa imobiliară din România, un moment de relativă stabilitate. Clienţii au început să simtă că ... cea mai bună variantă pentru veniturile lor. Este un lucru bun faptul că nu construim industrial, că nu ridicăm proiecte pe o nevoie care ar urma sau nu să apară. Nu trebuie să construieşti stocuri, nu ştii dacă piaţa le va cumpăra sau nu. Pentru orice construcţie facem faza întâi, testăm piaţa, apoi trecem la următoarele faze. De asemenea, vrem să fim cu un pas înaintea competiţiei. Ştim că se construiesc mai multe apartamente la preţuri mici, deci noi construim acest tip de locuinţe mai repede şi oferim un produs superior, aşa dobândim avantajul de piaţă. Trebuie să ne susţinem în perioada de criză, pentru că poate dura încă 12 luni sau 36 de luni, dar până la urmă o să ieşim.

CITEŞTE ŞI Se termină banii pentru Prima Casă. BCR mai are fonduri doar pentru câteva luni După ce au epuizat jumătate din plafonul destinat Prima Casă în doar opt luni, reprezentanţii BCR spun că restul banilor ar putea să se termine ... Se termină banii pentru Prima Casă. BCR mai are fonduri doar pentru câteva luni

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video