Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Ce va influenţa evoluţia preţurilor la apartamente în 2011

Publicat: | Sursa: Ziarul Financiar | Numar afişări: 2840

Cel puţin în teorie, preţurile produselor şi locuinţelor sunt reglate de raportul dintre cerere şi ofertă, dar şi aceste elemente sunt la rândul lor influenţate de diverşi factori care vor influenţa valorile de tranzacţionare în anul care stă să înceapă.

sursa: zf.roCele mai importante elemente aduse în discuţie de către consultanţi şi evaluatori sunt:

Evoluţia economică, sub considerentul că reluarea creşterii va aduce optimism în rândul populaţiei fapt ce va permite deblocarea rezervelor financiare acumulate în perioadă de criză şi realizarea de tranzacţii.

Pe de altă parte, scăderea preşurilor la apartamente a început în cel de-al doilea trimestru al anului 2008, când economia avansa încă cu peste 5%, primele semne de încetinire fiind consemnate pe finalul anului.

Guvernanţii vorbesc acum de o creştere economică de 1,5% pentru 2011, prognoză pe care a fost realizat şi bugetul, dar o evoluţie pozitivă a economiei a fost prognozată şi pentru 2010, iar nerealizarea acesteia a dus la adoptarea unor măsuri precum majorarea TVA şi scăderea salariilor pentru reducerea deficitului bugetar.

Programul Prima casă a reprezentat o importantă gură de oxigen pentru agenţi şi dezvoltatori imobiliari şi a tras pe final de an inclusiv o bună parte din apartamentele cu trei camere vechi din Bucureşti în intervalul 50.000-60.000 de euro, la care achiziţiile pot fi finanţate cu împrumuturi la dobânzi mai mici, garantate de Guvern. În acest an s-a vehiculat varianta de majorare a plafonului de garantare, fapt ce ar putea debloca tranzacţiile şi pentru o categorie mai scumpă de apartamente.

Atitudinea băncilor cu privire la portofoliile de apartamente deja executate, dar şi referitor la miile de apartamente noi a căror construcţie a fost finanţată, dar pentru care dezvoltatorii nu au găsit în ultimii doi-trei ani cumpărători. Consultanţii spuneau în acest an că piaţa ar cunoaşte o nouă corecţie severă dacă băncile ar "arunca" spre vânzare toate apartamentele pe care le-au executat deja, astfel că o atitudine mai prudentă ar fi cea de "expectativă", în condiţiile în care nici pentru cele câteva sute sau chiar mii de locuinţe pentru care au fost realizate licitaţii în acest an nu s-au găsit decât câţiva cumpărători interesaţi, uneori licitaţiile fiind repetate chiar şi de mai mult de zece ori.


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video