Cam aceasta este combinatia de servicii practicata cu precadere in Nordul - Estul Romaniei, unde agentiile imobiliare se vad nevoite sa-si extinda obiectul de activitate pentru a se mentine macar pe o linie de plutire.

"Ne ocupam in paralel si de vanzari termopane si, sincer, merge mult mai bine acest domeniu decat cel al imobiliarelor", declara Silviu Bostan, Director Gesi Imob, Onesti. Pentru moment nu pot sa spun ca inchirierile ne salveaza, poate doar la inceputul toamnei, odata cu reinceperea scolii, dar momentan realizam la fel de greu atat inchirieri, cat si vanzari."

Mai jos pe harta, in Bacau, situatia nu este atat de grava, insa si aici agentiile imobiliare au primit o puternica lovitura, astfel incat sunt nevoite sa se dedice si altor activitati din care sa scoata un venit atat cat sa "ne putem plati angajatii" dupa cum declara Catalin Barda Director Omega BD, Bacau.

"Cel mai bine merg consumabilele pe partea de IT, accesorii de telefon mobil, insa atunci cand reusim o tranzactie imobiliara, trebuie sa recunosc ca aduce venituri mai mari decat vanzarile de produse", noteaza Catalin Barda. De regula realizam 1-2 tranzactii de apartamente, spre deosebire de vremurile bune, cand faceam in jur de 13-15 tranzactii lunar."

Am strans randurile!

In ceea ce priveste piata imobiliara din Bacau aceasta se resimte, si ca si orice criza de ordin economic, aceast are un caracter regional, prezentand anumite caracteristici. Ca atare, conform presedintelui UNAI Bacau, "Agentiile imobiliare din aceasta zona apeleaza la softuri de gestiune, pentru a-si asigura cresterea vizibilitatii ofertelor imobiliare pe internet si au prioritizat cresterea profesionalismului agentului imobiliar prin dezvoltarea eticii sale profesionale".

Administrarea de imobile - nou segment imobiliar intrat pe piata

"Anul acesta a fost un an greu pentru piata bacauana, mai ales pe tranzactiile de vanzare-cumparare, acest lucru datorandu-se faptului ca exista o lipsa acuta de cash pe piata. In special a fost o cerere mai mare pe piata de inchirieri si totodata s-a facut simtita cererea de administari de imobile - un alt segment al imobiliarelor care actioneaza deja in Bucuresti si alte orase cu succes", a mai declarat acesta.

Mai sus spre Nord, criza se resimte la randu-i

"Teoretic preturile au scazut cu 20-30%, insa realitatea din teren este total alta, acestea atingand o scadere chiar de 50%", declara Dan Mihoci, administrator Casa Ta, Iasi. Bancile au inceput deja executarile silite in Iasi, cine vrea sa vanda trebuie sa lase din pret, s-a schimbat putin balanta: din puterea vanzatorului s-a ajuns la un echilibru in1 care si cumparatorul mai are ceva de zis."

Vorbind in cifre, o garsoniera in Iasi costa intre 16.000-17.000 euro si 30.000-35.000 de euro, in functie de zona, compartimentare si altele. Un apartament de 2 camere, pornind de la 20.000 de euro pana la 50.000 - 60.000, iar 3 camere incepand de la 30.000 pana la 70.000-80.000 de euro.

"Am ajuns la nivelul unor preturi reale, pe care cumparatorii chiar le pot suporta, nu neparat se se bucure un an - doi de imobil dupa care sa-l gireze bancii. Este o corectie care mai devreme sau mai tarziu ar fi venit pe piata imobiliara," mai spune Dan Mihoci.


5 November 2009