Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Ce vânzări au făcut în 2011 cele mai mari ansambluri rezidenţiale intrate în insolvenţă

Publicat: | Sursa: Capital | Numar afişări: 1422

Cele mai mari cinci ansambluri rezidenţiale din Bucureşti, intrate în incapacitate de plată în ultimii ani de criză, au realizat împreună, anul trecut, vânzări în valoare de peste 9 mil. euro. Această cifră ar trebui să fie un semnal pozitiv, însă în dreptul pierderilor cele cinci proiecte de locuinţe au adunat în total 46,84 mil. euro.

sursa: capital.roAnsamblul rezidenţial de lux Green Lake Residence de pe malul lacului Griviţa a intrat în insolvenţă în urmă cu un an, dar cu toate acestea a reuşit să vândă apartamente în valoare de 4,26 mil. euro. Situaţia dezvoltatorului Greenlake Development, controlat de firma elenă Quality Living Developers (fostă Technical Olympic Group) şi de fondul de investiţii Secure Management, nu pare să fi fost atât de rea de vreme ce în urma planului de reorganizare, Bancpost a decis să le acorde un împrumut de 12 mil. euro. Acesta se adaugă unei creanţe deja existente de circa 20 mil. euro aflată în contul EFG Eurobank. Acest nou impuls financiar ar trebui să readucă firma pe linia de plutire.

Următorul pe lista cu cele mai mari încasări se află Asmita Gardens, cel mai scump ansamblu rezidenţial dezvoltat în România – intrat în insolvenţă în octombrie 2011. Până la declanşarea insolvenţei Asmita a reuşit să vândă apartamente în valoare de 3,17 mil. euro, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Cu toate acestea, ansamblul figurează la finanţe cu nişte pierderi uriaşe, în valoare de 43,29 mil. euro. Datoriile ansamblului rezidenţial se ridică la circa 110 mil. euro, însă la masa credală s-au revendicat doar 101 mil. euro, restul de 9 mil. euro au fost acceptaţi ca pierdere de creditori din zona de servicii. Principalul creditor este Alpha Bank, care deţine o pondere de 70% în totalul datoriilor, urmat de dezvoltatorii proiectului: companiile Charlemagne şi Asmita Group, care au revendicat circa 25 mil. euro.

Planorama a ajuns în ultimii ani un simbol al decăderii pieţei imobiliare. Firma dezvoltatoare, Euro Habitat, a raportat anul trecut vânzări de 1,32 mil. euro şi pierderi de 445.000 de euro. După patru ani de aşteptare, primele familii au reuşit să se mute în singurul bloc finalizat din cadrul proiectului. Dezvoltatorul se află sub administrarea judiciară a firmelor RVA Insolvency Specialist şi BDO Insolvency. Cumpărătorii apartamentelor au ieşit în stradă în repetate rânduri pentru a cere dezvoltatorului returnarea banilor. Proiectul a fost anunţat încă din anul 2005 şi prevede construcţia a 1.100 de locuinţe în patru blocuri, în urma unei investiţii de 70 milioane de euro, însă niciun apartament nu a fost livrat către cumpărători la timp, lucrările de construcţie fiind întrerupte de mai multe ori din diverse cauze. Construcţia trebuia să fie finalizată încă din 2007.

Ansamblul Ibiza Sol din Pipera a intrat în reorganizare în decembrie anul trecut. Din cauza preţului de 1.800 de euro/mp, promovat de dezvoltatori, nu au fost vândute decât 89 de locuinţe în trei ani de la finalizare. Anul trecut ansamblul a raportat vânzări în valoare de 252.000 de euro. În urma insolvenţei, Alpha Bank şi Raiffeisen Bank au de recuperat circa 19 mil. euro fiecare.

BRC Business Group, dezvoltatorul ansamblului rezidenţial Citadella Titan, a intrat în insolvenţă în prima lună a acestui an. Situaţia slabă a vânzărilor de anul trecut pare să explice declanşarea procedurii de reorganizare judiciară. Dezvoltatorul nu a reuşit să vândă decât de 90.623 euro. Proiectul a fost finanţat de BCR.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video