Casele vor fi vandute chiriasilor care au stat cel putin un an in ele. Ei nu le vor putea vinde timp de cinci ani.Vanzarea caselor ANL catre chiriasi, una dintre cele mai mari afaceri imobiliare din ultimii ani, a fost anuntata ieri de catre ministrul dezvoltarii regionale si turismului Elena Udrea, care a deschis calea catre achizitia unor apartamente de doua camere pentru preturi de pana la 26.950 de euro.

sursa: www.bloombiz.roPretul mediu al locuintelor scoase la vanzare este de circa 25.000 de euro, bani cu care la ora actuala pot fi cumparate in Bucuresti doar garsoniere construite acum 30-40 de ani in cartiere precum Ferentari sau Rahova.

De-a lungul timpului, in presa au fost vehiculate pe lista beneficiarilor de locuinte ANL nume precum cele ale lui Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra-Neamt, sau Cristian Andreica, fiul secretarului de stat Ioan Andreica (PD-L), care ar putea astfel beneficia de cea mai mare "improprietarire publica" de la inceputul anilor '90 incoace.

Proiectul ANL, care a inceput in urma cu zece ani, a nascut numeroase scandaluri din start, intrucat autoritatile dadeau pamant gratis in zone bune, dar pe listele de chiriasi intrau cei care aveau "pile" si cei apropiati partidelor aflate la putere.

Oficial, programul se adreseaza tinerilor cu varsta maxima de 36 de ani, care nu detin sau nu au detinut locuinte si isi desfasoara activitatea in localitatea in care este amplasata locuinta. Apartamentele ANL vor avea acelasi pret fie ca se afla in Uricani sau Piatra-Neamt, fie ca se afla in cel mai mare proiect de acest gen construit in Bucuresti - Constantin Brancusi - format din peste 1.600 de apartamente, deoarece "noi construim cu acelasi pret si in Bucuresti si in tara", a spus ministrul Udrea.

Preturile solicitate au fost stabilite luand in calcul costul de inlocuire al apartamentelor, din care va fi scazuta o amortizare de 2% pentru fiecare an scurs de la darea in folosinta a cladirii.

Ca urmare a analizarii costurilor la care ANL construieste in prezent locuinte, au fost stabilite urmatoarele preturi de referinta: 19.140 de euro pentru garsoniere, 26.950 de euro pentru doua camere si 36.014 euro pentru locuintele cu trei camere. Aceste preturi nu includ insa terenurile de sub blocuri, aflate in proprietatea administratiilor locale.

In Bucuresti, unde se gasesc cele mai scumpe locuinte din tara, preturile apartamentelor pe piata libera sunt de circa doua ori mai mari decat in cazul locuintelor ANL.

Astfel, un apartament de doua camere in cartierul Drumul Taberei, unde se afla cel mai mare proiect ANL, costa in prezent intre 55.000 si 60.000 de euro, fata de 26.950 de euro (minus amortizarea) pretul pentru apartamentele cumparate de la stat.

Per total, Udrea spera sa atraga din vanzarea locuintelor fonduri de aproximativ 500 de milioane de euro, bani care ar urma sa fie folositi pentru construirea altor locuinte.

"Am decis sa reducem criteriile pentru cei care vor sa cumpere locuintele, astfel ca este suficient ca beneficiarii de locuinte ANL sa fi locuit un an si nu trei in calitate de chirias, si vrem totodata ca acestia sa poata accesa si programul «Prima casa» pentru a cumpara apartamentele", a declarat Udrea.

Ca urmare a acestei modificari, circa 80% din cele 26.000 de locuinte ANL ar putea fi vandute catre chiriasi, acestia avand totodata posibilitatea de a locui in continuare cu chirie.

In Bucuresti au fost construite circa 2.400 de locuinte ANL, cea mai mare parte in cartierul Constantin Brancusi din Drumul Taberei.

Udrea isi propune ca in urmatorii trei ani sa construiasca circa 100.000 de locuinte prin programul ANL, obiectiv ce pare nerealizabil in conditiile in care bugetul pentru acest proiect este de 168 de milioane de euro in 2010.

"Speram ca bugetul pentru acest an sa fie unic, cel mai redus, iar Ministerul de Finante sa aiba o atitudine constructiva si sa admita o rectificare a acestui buget chiar si in acest an", a mai spus Udrea.


 

 

Sursa

18 February 2010