Aparent învechite într-o lume tehnologizată, bibliotecile au fost, cândva, centre ce atrăgeau cele mai luminate minți. Constructorii trecutului se întreceau în proiecte magnifice, ce reprezentau mai mult decât un simplu adăpost pentru cărți valoroase. Având un interior copleșitor, mărturie a preocupării pentru cultură, biblioteca Klementinum, din Praga, este considerată a fi cea mai frumoasă bibliotecă din Europa de Est.

38414-1.jpgParte a complexului Klementinum, din apropierea centrului istoric din Praga, biblioteca Klementinum este un exemplu superb de clădire în stil arhitectural baroc. Inaugurată în anul 1722, ca parte a universității iezuite, biblioteca găzduiește astăzi circa 20.000 de cărți, fiind însă mult mai cunoscută pentru interiorul său copleșitor.

Nealterat încă din secolul al XVIII-lea, interiorul bibliotecii Klementinum impresionează prin asemănarea cu un lăcaș de cult. Tavanul sălii principale este pictat de artistul Jan Hiebl, frescele ilustrând motive alegorice ale educației, portrete ale unor sfinți iezuiți, patroni ai universității și reprezentanți de seamă ai acestui ordin. La intrarea în sală este un portret al împăratului Iosif al II-lea de Habsburg, care a aranjat să ajungă la Klementinum numeroase cărți, din bibliotecile monahale desființate. De asemenea, remarcabilă este și colecția de globuri geografice și astronomice din centrul librăriei, multe dintre ele fiind opera călugărilor iezuiți.

  • Ocupând o suprafață de circa două hectare, Klementinum a fost inaugurat în 1232, fiind astăzi unul dintre cele mai mari complexuri de clădiri istorice din Europa
  • Printre cele mai importante clădiri din complex se numără biblioteca, turnul astronomic, capela și două biserici
  • Biblioteca a fost declarată publică în anul 1777, prin ordinul împărătesei Maria Tereza a Austriei

În prezent, biblioteca Klementinum este Bibilioteca Națională a Cehiei și conține un număr important de lucrări unice, de interes internațional. Potrivit informațiilor de pe pagina oficială de internet, Klementinum a oferit recent companiei Google câteva cărți istorice, pentru digitalizare, ce vor fi disponibile cât de curând în librăria digitală Google Books.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

 

10 October 2015