Perioada de criză a scos la iveală fraude bancare de miliarde de dolari, făcute în general folosind aceeaşi schemă: pariuri contradictorii pe contracte futures. Ultima bancă înscrisă pe această listă este Royal Bank of Canada, cea mai mare bancă din Canada. Momentan însă, toate speculaţii au fost catalogate drept absurde de oficialii băncii.

24202-5-royal-bank-of-canada-10-overall-canada.jpgRoyal Bank of Canada este acuzată de autorităţile americane din domeniul financiar că a organizat o fraudă de proporţii în zona tranzacţiilor financiare, pentru a obţine câştiguri fiscale importante de la guvernul canadian. Comisia de reglementare a tranzacţiilor cu contracte futures, CFTC, a acţionat deja RBC într-o instanţă civilă. Potrivit acestei teorii, un grup mic de angajaţi vechi şi bine plasaţi ai băncii au organizat o schemă de "wash trading". Cu alte cuvinte, au coordonat achiziţii şi vânzări simultane ale unor instrumente financiare prin subsidiare ale grupului, fără a-şi asuma expunerea pe piaţă. Totodată, CFTC acuză banca de faptul că, prin subsidiarele sale, a cumpărat şi vândut simultan acţiuni la companii americane şi canadiene şi a efectuat pariuri contradictorii pe contracte futures care vizau aceleaşi acţiuni, cu scopul de a obţine credite fiscale de la guvernul canadian cu o expunere reală cât mai redusă.

Tranzacţii frauduloase de sute de milioane de dolari

Paguba nu a fost încă făcută publică, dar autoritatea notează că frauda s-a derulat cel puţin în perioada 2007 - 2010 şi a presupus tranzacţii de sute de milioane de dolari. CFTC a acuzat de asemenea Royal Bank of Canada că a ascuns schema şi a transmis rapoarte false către instituţiile de reglementare, inclusiv CME Group, unul dintre cei mai mari operatori de platforme de tranzacţii cu derivate financiare. Drept ripostă, reprezentanţii RBC au calificat acuzaţiile drept absurde şi au arătat că CFTC şi operatorii bursieri au monitorizat şi analizat tranzacţiile vizate. Tocmai de aceea, banca nu a luat încă nicio măsură faţă de vreun angajat în urma acuzaţiilor aduse de autorităţi, deoarece consideră că acuzaţiile sunt nefondate.

CITEŞTE ŞI Românii păcăliţi să ia credite mai scumpe, prin dezinformare. Află de ce anume trebuie să te fereşti!

 

4 April 2012