Gigantul Sony vinde principalul sediu din Statele Unite ale Americii contra fabuloasei sume de 1,1 miliarde dolari. Amplasată într-una dintre cele mai bine cotate zone ale oraşului New York, clădirea este deţinută de compania japoneză de 20 ani. Noul proprietar este un investitor imobiliar cu apariţii rare în presă, însă cu un portofoliu impresionant.

29131-sediul_sony.jpgAnunţul companiei Sony de a-şi scoate la vânzare sediul din oraşul New York a atras peste 20 de potenţiali clienţi, inclusiv unele dintre cele mai mari fonduri de investiţii. Clădirea a fost achiziţionată de un consorţiu condus de dezvoltatorul imobiliar The Chetrit Group, notează Reuters. Joseph Chetrit este unul dintre cei mai discreţi investitori americani, însă achiziţiile sale imobiliare sunt printre cele mai spectaculoase: grupul condus de omul de afaceri deţine, printre altele, fostul Sears Tower din Chicago (actualmente denumit Willis Tower) sau renumitul hotel new-yorkezChelsea.

  • Sediul Sony de pe Madison Avenue a fost construit la începutul anilor ’80, de către compania AT&T
  • Compania japoneză a achiziţionat clădirea în 1992, contra sumei de 236 milioane dolari
  • Luxoasa construcţie poate fi transformată în hotel sau clădire de locuinţe, spaţii care în prezent sunt mai scumpe decât clădirile de birouri
  • După rambursarea datoriilor de întreţinere a clădirii şi a costurilor legate de tranzacţie, Sony estimează va rămâne cu circa 770 milioane dolari

Preţul de 1,1 miliarde dolari reprezintă cea mai mare sumă plătită pentru o proprietate imobiliară din SUA, de când Google şi-a achiziţionat actualul sediu din New York contra sumei de 1,8 miliarde dolari. Tranzacţia a avut loc la sfârşitul lui 2010, iar Google a plătit la momentul respectiv circa 6.670 dolari/mp pentru clădirea amplasată pe Eighth Avenue. 

Clădirea cu 37 de etaje în care lucrează cei mai importanţi angajaţi din SUA ai companiei japoneze Sony este amplasată în selecta zonă Plaza District. Suprafaţa totală a acesteia este de 76.180 mp, astfel că preţul per metru pătrat depăşeşte 14.400 dolari.

„Tranzacţia va fi încheiată în luna martie, însă am semnat un contract de închiriere pe trei ani, astfel că vom rămâne în sediul din Madison Avenue până la o eventuală relocare”, a declarat Nicole Seligman, preşedintele Sony Corporation of America.

Odată cu numirea în funcţie a noului director executiv, Kazuo Hirai, Sony şi-a concentrat atenţia către electronice de larg consum (în special telefoane mobile, tablete şi jocuri), dorind să scoată la vânzare numeroase bunuri care nu sunt reprezentative pentru companie, în special proprietăţi imobiliare costisitoare. Gigantul japonez speră astfel să îşi revină după patru ani consecutivi de pierderi şi să recâştige teren în faţa principalilor competitori. De asemenea, compania a scos la vânzare una dintre cele mai importante clădiri din centrul Tokyo, tranzacţie în urma căreia ar putea obţine 1,14 miliarde dolari. 


CITEȘTE ȘI: Miliardarul american care vrea să ridice un Las Vegas în Europa şi-a început cariera ca vânzător de ziare

 

21 January 2013