Achiziţia mallului Tiago Oradea, aflat în faliment, reprezintă cea mai mare tranzacţie imobiliară din acest an, în condiţiile în care în urmă cu doi ani fondurile de investiţii plăteau sume de peste 100 de milioane de euro pentru parcuri de afaceri şi malluri de dimensiuni comparabile.

Firma Shopping Center Holding, în care Dumitru Ciocoiu, un apropiat al omului de afaceri Gabriel Popoviciu, deţine 10%, s-a angajat să plătească 30,5 milioane de euro pentru centrul comercial din Oradea, dezvoltat de grupul irlandez Mivan prin intermediul firmei MLS Proiect, la finalul unei licitaţii la care s-a mai prezentat un singur ofertant, care nu a îndeplinit însă toate condiţiile.

Preţul plătit de cumpărători reprezintă doar 40% din investiţia realizată pentru construcţia mallului, care nu a fost deschis niciodată, acesta fiind primul mall scos la licitaţie în urma intrării în faliment a firmei dezvoltatoare.

Acţionarii firmei şi adresa sediului social, strada C.A. Rosetti numărul 5, din Bucureşti, leagă numele cumpărătorilor de cel al miliardarului Gabriel Popoviciu, dezvoltatorul proiectului Băneasa din nordul Capitalei. La aceeaşi adresă sunt înregistrate şi firmele Comaliment şi ASD Mioriţa, prin care Popoviciu este acţionar la Băneasa Investments, în timp ce Ciocoiu Dumitru (10% din firma cumpărătoare) mai este acţionar şi în firma Băneasa Business & Technology Park, proprietarul clădirilor de birouri cu acelaşi nume din cadrul proiectului Băneasa.

"La licitaţie s-a prezentat un avocat, Cristina Dinu, dar nu ştim dacă aceasta are legătură cu domnul Popoviciu", au declarat reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul proiectului.

Principalul acţionar al cumpărătorilor este firma Karias Trading înregistrată în Limassol, Cipru. Pe de altă parte, Gabriel Popoviciu nu apare acţionar în nume propriu în nicio firmă înregistrată pe piaţa locală.

Principalul creditor al firmei MLS Proiect este banca UniCredit care, potrivit lichidatorilor, îşi va recupera integral finanţarea de peste 30 de milioane de euro acordată pentru construcţie. UniCredit alături de Société Générale şi National Bank of Greece au finanţat cu peste 120 de milioane de euro şi dezvoltarea mallului Băneasa Shopping City, realizat de Gabriel Popoviciu în Bucureşti.

 


 

Sursa

21 June 2010