Greu de crezut, dar cea mai scumpă autostradă nu este şi nici nu se construieşte în România! Vecinii bulgari au reuşit să se înscrie în cartea recordurilor înaintea noastră.

CEA MAI SCUMPĂ AUTOSTRADĂ se află în BulgariaŞi asta după ce un consorţiu GBS Infrastructure, format dintr-o firmă bulgărească de construcţii şi Glavbolgarstroy (GBS), o companie de investiţii imobiliare a reuşit să convingă statul bulgar să plătească un contract de 95 milioane de leva (aproape 50 milioane de euro) pentru o lucrare privind realizarea unei centuri ocolitoare cu regim de autostradă din Sofia. În final, GBS va trage din banii publici 50 de milioane de euro pentru doar 4,5 km de autostradă, ceea ce înseamnă  peste 10 milioane de euro pe kilometru, potrivit Eurobuild Polonia şi al unei agenţii de presă din Bulgaria.

Consorţiul a câştigat licitaţia pentru a construi partea de sud a centurii oraşului Sofia, după ce a făcut cea mai mică ofertă de 16 milioane de euro, fără TVA. Dar, această sumă a fost repede umflată, pentru că, spun bulgarii, în timpul lucrărilor de construcţie a apărut nevoia de personal suplimentar.

Termenul limită de finalizare a proiectului a fost mereu depăşit, fiind amânat pentru vara lui 2009. Iniţial, lucrările ar fi trebuit să fie gata în luna mai a anului trecut, dar constructorul a invocat probleme de proprietate şi necesitatea suplimentării forţei de muncă.

Agenţia Naţională de Infrastructură din Bulgaria, care semnează astfel de contracte, a fost luată în vizor şi de Comisia Europeană. La începutul acestui an, aceasta a somat-o să amâne o altă licitaţie, pentru realizarea a două tronsoane din viitoarea autostradă Trakia (care leagă oraşul Bourgas, de la Marea Neagră, cu vestul ţării), din cauză că "au fost folosite criterii discriminatorii de selecţie".

19 February 2009